Internațional

Restart la minte

Ziarul de Vrancea
8 oct 2010 653 vizualizări
Somnul curata creierul de informatiile devenite inutile

Doi cercetatori italieni au descoperit ca somnul "spala" creierul de informatiile care nu ii folosesc si elibereaza spatiul pentru memoria de lunga durata. Un somn profund ajuta la eliberarea informatiei din sinapsele creierului si incarca cu energie neuronii care asimileaza cunostinte. Descoperirile au fost revelate de un studiu condus de doi neurologi italieni de la University of Wisconsin-Madison School of Medicine din Statele Unite ale Americii. Doctorii Chiara Cirelli si Giulio Tononi au prezentat marti rezultatele studiului la Institutul Superior Sant\'Anna din Pisa, pe care ambii l-au absolvit in urma cu zece ani.

Cei doi au descoperit ca lipsa somnului favorizeaza acumularea de proteine la nivelul sinapselor (punctele de legatura intre neuroni), care sint fundamentale pentru transmiterea informatiilor de la o celula nervoasa la alta. Atunci cind se doarme bine, au explicat doctorii Cirelli si Tononi, creierul "se goleste" ca un hard disc al calculatorului de informatiile mai putin importante, pentru a lasa spatiu necesar noilor informatii.

Cercetatorii italieni au ajuns la aceasta concluzie dupa un experiment facut pe musculite. Ei le-au impiedicat sa doarma timp de 24 de ore si au observat cu un microscop ca insomia le-a cauzat cresterea concentratiei de proteine la nivelul sinapselor cu cinci unitati. Dupa ce musculitele au dormit, concentratia de proteine din creierul lor a scazut cu 30-40%.

Doctorii au explicat ca atunci cind se doarme putin, capul devine greu in adevaratul sens al cuvintului. "Lipsa somnului duce la acumularea de proteine, iar acest lucru ingreuneaza transmiterea de informatii de la o celula la alta", au explicat cercetatorii. Studiul a fost publicat in revista "Science" si este dovada ca, in timpul somnului, creierul pune in ordine informatiile acumulate in timpul zilei si le elimina pe cele mai putin necesare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.