Internațional

Strainii se tem de poluarea Dunarii, romănii nu

Ziarul de Vrancea
8 oct 2010 556 vizualizări
Noroiul contaminat cu substante toxice a ajuns ieri in Dunare, dupa ce a fost preluat de un afluent al fluviului n primele semne pe sectorul romănesc al fluviului vor aparea luni, dar autoritatile nu dau semne de neliniste

Valoarea ph din apele Dunarii, pe sectorul romanesc, este in prezent in parametri normali, iar echipele Administratiei Nationale Apele Romane controleaza calitatea apei din trei in trei ore, afirma ieri Ana-Maria Tanase, purtator de cuvint la ANAR. "S-au facut si se fac in continuare controale de calitate a apelor Dunarii la intrarea in tara, din 3 in 3 ore. Ultimul rezultat arata o valoare a ph de 8,5, valoare aflata in parametri normali", a spus Tanase. Probele de apa au fost trimise la laboratorul din Mehedinti, unde va fi testata si concentratia de metale grele.

Un reprezentant al Serviciului apelor din Ungaria a anuntat ieri ca torentul toxic provocat de deversarea de noroi caramiziu in urma accidentului industrial produs luni in Ungaria a ajuns in Dunare, principala artera fluviala din Europa de Rasarit, amenintind ecosistemul marelui fluviu, cu un nivel alcalin putin peste normal. Astfel, vor fi afectate mai mult sau mai putin tarile riverane Dunarii, in special Serbia, Croatia si Romania.

Potrivit unui responsabil al Serviciului apelor, esantioane de apa prelevate din afluentul Raab al Dunarii releva un "nivel alcalin cu putin peste normal, intre 8,96% si 9,07%, in timp ce indicele normal este de 8%".

Viitura toxica deversata in urma avariei survenite luni la rezervorul de deseuri industriale al uzinei de bauxita-aluminiu din orasul Ajka (160 km vest de Budapesta) s-a scurs din riul Raba in Dunare in jurul orei locale 06.30 GMT, in dreptul localitatii Gyor. Potrivit prognozei Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, unda poluanta ajunsa in amonte de Budapesta va mai parcurge circa 4-5 zile pina la intrarea in Romania, informeaza Administratia Nationala Apele Romane.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 7 ore, 22 minute, 45 secunde
nu ne temem pentru ca ungurii fac parte din guvern si ne conduc
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.