Internațional

Romăncele din Cipru se pling de discrimnare si hartuire sexuala

Ziarul de Vrancea
7 oct 2010 455 vizualizări
Atit femeile din Romănia cit si cele venite din Bulgaria sustin ca isi gasesc usor de lucru, dar ca sint platite mai prost decit localnicele

Femeile din Bulgaria si Romania care au locuit in Cipru pentru o perioada lunga de timp s-au plins ca sint victime ale hartuirilor sexuale si rasismului in aceasta tara, potrivit unui sondaj citat de ziarul Cyprus Mail. "Deseori, in timp ce ma intorc acasa pe jos de la serviciu, unii barbati ma opresc si imi cer sa ma ia cu ei sau citeodata ma intreaba citi bani vreau", a povestit o femeie.

O alta a spus ca examinatorul sau la testul de obtinere a carnetului auto i-a cerut sa intretina relatii sexuale cu el pentru a o trece testul. O alta femeie a sustinut ca seful ei i-a facut avansuri de natura sexuala, amenintind-o cu concedierea.

Bulgaroaicele si romancele intervievate au declarat ca nu le este greu sa gaseasca de lucru pe insula, mai ales in brutarii, supermarketuri, clinici si aziluri, dar ca exista disparitati la salariu in comparatie cu femeile cipriote. Ele s-au plins si ca le este dificil sa isi gaseasca o locuinta, pentru ca majoritatea proprietarilor refuza sa le inchirieze strainilor, preferindu-i pe ciprioti. "Am sunat un domn si, cind i-am spus ca sint din Bulgaria, mi-a spus ca apartamentul a fost inchiriat. I-am spus unei colege cipriote sa sune si ei i-a spus ca apartamentul este disponibil si ca poate sa vina sa il vada oricind doreste", a spus o femeie.

Majoritatea celor care au participat la sondaj considera ca sint victime ale rasismului in Cipru. Ele justifica partial acest lucru prin numarul relativ mare de cetateni bulgari si romani care comit infractiuni, dar si prin climatul xenofob cultivat de presa.

Sondajul, realizat la solicitarea Miscarii socialiste a femeilor, a vizat opt grupuri de femei din Marea Britanie, Bulgaria, Grecia si regiunea turca Pontos. El a fost desfasurat in luna mai de Insights Market Research in cooperare cu Universitatea Europeana din Nicosia, constind in interviuri care au durat intre 90 de minute si doua ore.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.