Internațional

Criza economica a urcat rata somajului la 20 la suta in Spania

Ziarul de Vrancea
5 oct 2010 471 vizualizări
Numarul cererilor pentru ajutor de somaj în Spania a crescut în septembrie cu aproximativ 48.000 deoarece contractele temporare de munca pe perioada verii au început sa expire

A fost a doua luna consecutiva de majorare a numarului de cereri pentru ajutor de somaj, iar rata somajului a ajuns in Spania la aproximativ 20 la suta, respectiv aproape patru milioane de persoane. Cei mai multi someri sint in sectorul serviciilor, afectat de inchiderea sezonului turistic.

în trimestrul doi din 2010 numarul total al somerilor in Spania, inclusiv persoanele care nu mai beneficiaza de ajutor de somaj, a ajuns la 4,65 milioane, rata somajului fiind de 20,09 la suta, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani si cea mai ridicata rata din zona euro. în ultimele 12 luni numarul persoanelor care au depus cereri pentru ajutor de somaj a urcat cu 8,3 la suta.

Situatia economica a Spaniei va fi subreda pina la sfirsitul acestui an, dar ar trebui sa se imbunatateasca incet anul viitor, sustine premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero. El a exclus majorarea generalizata a taxelor pentru indeplinirea obiectivului de reducere a deficitului bugetar, iar prin concentrarea pe reducerea salariilor din sectorul public guvernul va face in continuare cheltuieli sociale.

Dupa un deficit record in 2009, de 11,1 la suta din PIB, Spania are ca obiectiv o reducere a acestuia la 9,3 la suta din PIB in 2010, 6 la suta in 2011, si 3 la suta in 2013. Pentru atingerea tintei de deficit in 2011, bugetul de austeritate prevede o diminuare cu 16 la suta a cheltuielilor ministerelor si cu 7,9 la suta a cheltuielilor de stat, in afara cheltuielilor financiare. De asemenea, va creste impozitul pe veniturile mari.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.