Internațional

Europa sub amenintare terorista

Ziarul de Vrancea
4 oct 2010 510 vizualizări
Presa straina vorbeste despre iminenta unor atacuri teroriste de amploare pe Batrinul Continent n complotistii ar fi incheiat etapa de supraveghere a tintelor si se pregatesc de lovituri simultane in mai multe capitale europene n autoritatile americane si-au avertizat ieri cetatenii care vor sa traverseze Atlanticul de "pericolul terorist"

Echipe de teroristi si-au selectat diverse tinte in Europa si sint pregatite sa atace aeroporturi si atractii turistice, relateaza presa straina. Printre obiectivele vizate de atentate de amploare in Europa figureaza Turnul Londrei si o gara importanta neprecizata din capitala Marii Britanii, conform informatiilor furnizate serviciilor americane de spionaj de un terorist aflat in detentie. Cetateanul german Ahmed Sidiqi, de 36 de ani, un fanatic antrenat de al-Qaida, a mentionat de asemenea ca posibile tinte Turnul Eiffel si Catedrala Notre Dame din Paris, Turnul TV din Alexanderplatz, Hotelul Adlon de linga Poarta Brandenburg si Gara Centrala din Berlin. Oficialii serviciilor de spionaj au informatii ca echipele de teroristi si-au selectat tintele, au incheiat supravegherea lor, au pus la punct modalitatile de a evita sa fie capturati si sint pregatiti sa lanseze in orice moment atacuri asupra unor aeroporturi si atractii turistice sau hoteluri din Europa, au declarat surse citate de postul american ABC News. Conform surselor, complotistii au incheiat etapa de supraveghere, au discutat cu organizatia al-Qaida din Pakistan si au primit aprobarea de a lansa atacurile. Oficialii declarasera anterior ca insusi Osama ben Laden a aprobat planul de atac. Suspectii ar include cetateni britanici si germani, care ar putea fi de origine afgana sau pakistaneza. Printre tintele cunoscute se numara Marea Britanie, Franta si Germania, dar nu sint excluse nici alte tari europene, precum Italia sau Belgia. Planul ar prevede atacuri simultane in mai multe tari, acesta fiind cel mai important proiect al retelei al-Qaida care a ajuns in etapa operationala in ultimii ani. Departamentul american de Securitate Interna nu a comentat oficial aceste informatii, dar potrivit unor surse, nivelul amenintarii teroriste in SUA nu va fi schimbat pina la aparitia unor date specifice privind un pericol la adresa Statelor Unite.


Atacurile gindite de numarul trei in al-Qaida


Proiectele de atentate in Europa au fost elaborate de numarul trei in ierarhia retelei al-Qaida, seicul Yunis al-Mauretani, cu acordul si sprijinul financiar al lui Osama ben Laden, afirma saptaminalul german Der Spiegel, in editia care va aparea astazi. Seicul i-a spus depre planurile sale de atentate, in special in Franta si Marea Britanie, unui islamist de nationalitate germana dar de origine afgana, detinut in prezent de fortele americane la inchisoarea din Bagram, in Afganistan, potrivit revistei. Aceste informatii ar fi la originea unei recente alerte teroriste in Europa de Vest. Islamistul, Ahmad Sidiqi, in virsta de 36 de ani, originar din Hamburg, in nordul Germaniei, s-a intilnit cu seicul al-Mauretani la Mir Ali, in regiunile tribale din nordul Pakistanului, la inceputul verii, inainte de arestarea sa la Kabul, la inceputul lui iulie. Conform revistelor Der Spiegel si Focus, oficiali din serviciile germane de informatii urmeaza sa mearga in curind in Afganistan pentru a-l interoga pe Ahmad Sidiqi. Potrivit Focus, nivelul alertei teroriste a fost ridicat in Europa si din cauza interceptarii, de catre centrul britanic de interceptare GCHQ (Government Communications Headquarters), a comunicatiilor telefonice si electronice a opt germani si doi britanici, aflati intr-o zona de la frontiera afgano-pakistaneza. Acestia, in timp ce comunicau cu persoane din Germania si Marea Britanie, au discutat modalitatea de a obtine arme si materiale explozibile, precum si despre variantele sigure de refugiu inainte si dupa un atentat. Potrivit Sky News si BBC, atacuri simultane, in stilul celor comise la Bombay, in India, in noiembrie 2008, unde au fost ucise 166 de persoane, urmau sa fie comise in Londra si in mari orase franceze si germane, dar proiectul a fost descoperit intr-un stadiu preliminar.


Ministrul britanic de Interne: "Un atentat este foarte probabil"


Statele Unite au emis ieri o avertizare adresata americanilor care calatoresc in Europa, cu privire la riscuri "potentiale de atentate teroriste", cerindu-le sa fie atenti in special in locurile publice, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, citat de AFP. "Informatiile actuale sugereaza ca al-Qaida si organizatii afiliate continua sa pregateasca atentate teroriste", afirma Departamentul de Stat. "Cetatenii americani trebuie sa fie deosebit de atenti si sa ia toate masurile necesare pentru a-si asigura securitatea in timpul calatoriilor", continua comunicatul. Aceasta avertizare, care fusese anuntata simbata de oficiali americani sub acoperirea anonimatului, corespunde unui prim nivel de avertisment pentru calatoriile in strainatate, inaintea celui care sfatuieste formal la evitarea deplasarilor. Avertismentul Statelor Unite cu privire la riscuri "potentiale de atentate teroriste" in Europa este "conform aprecierii noastre", a anuntat ieri si ministrul britanic de Interne, Theresa May. "Asa cum am repetat neincetat, ne confruntam cu o amenintare terorista grava si reala. Nivelul nostru de alerta ramine «grav», ceea ce inseamna ca un atentat este foarte probabil", a declarat May.


Printul Harry, pe lista neagra


Masurile de securitate pentru printul Harry, al treilea in ordinea succesiunii la tronul britanic, au fost consolidate pe fondul temerilor ca el ar putea fi principala tinta a unui nou val de atentate teroriste ale islamistilor, relateaza News of the World in editia online. Sase agenti de securitate inarmati ai Serviciilor Aeriene Speciale (SAS) il insotesc pe printul Harry oriunde merge, dupa ce serviciile de securitate au ridicat la Nivelul 2 riscul unui atac asupra familiei regale britanice.

Simbata, masuri de securitate similare au fost implementate pentru printul Charles si Camilla, care au sosit in India pentru a deschide Jocurile Commonwealth. De asemenea, masurile de securitate pentru Regina Elisabeta a II-a si pentru printul William au fost consolidate.

Printul Harry este considerat drept o tinta cu risc ridicat din cauza mobilizarii sale in Afganistan si a stilului sau de viata axat pe distractie. El este o tinta importanta pentru extremistii loiali lui Osama ben Laden inca de cind a revenit din misiunea sa in Afganistan, in 2008. în mod normal, trei ofiteri de protectie ai Scotland Yard il insotesc atunci cind merge la petreceri, dar la sfirsitul saptaminii trecute au fost sase agenti ai SAS inarmati. Printul in virsta de 26 de ani a fost rugat sa isi reduca iesirile in cluburi si sa evite activitatile si cluburile de noapte preferate, pentru a contracara teroristii care i-ar putea cunoaste obiceiurile.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.