Internațional

Virusul informatic destinat Iranului a facut ravagii in China

Ziarul de Vrancea
1 oct 2010 521 vizualizări
Stuxnet, considerat "prima super-arma cibernetica", a infectat computerele a milioane de chinezi

Stuxnet, un vierme informatic considerat de unii experti "prima super-arma cibernetica" din lume si care pare sa fi fost creat cu scopul de a ataca facilitati nucleare din Iran, a facut ravagii in China, infectind milioane de computere, conform relatarilor facute de presa locala in aceasta saptamina. Calculatoarele a peste sase milioane de persoane si a aproape 1000 de intreprinderi din China au avut de suferit, informeaza Wall Street Journal.

Stuxnet este temut la nivel global in conditiile in care poate permite infectarea si preluarea controlului asupra computerelor care comanda diverse utilaje si monitorizeaza functionarea acestora. Virusul profita de o vulnerabilitate in softurile Siemens de management folosite in procesele automatizate industriale. "Este dezvoltat in special pentru a sabota fabrici si a defecta sisteme industriale, decit in scopul de a fura date personale. Odata ce Stuxnet reuseste sa infecteze computerele fabricilor din China, sectoarele in cauza ar putea intra in colaps, ceea ce ar afecta securitatea nationala", a declarat pentru Global Times un inginer din cadrul furnizorului de solutii anti-virus Rising International Software.

Yu Xiaoqiu, analist in cadrul China Information Technology Security Evaluation Centre, sustine insa ca situatia nu este atit de grava precum pare. "Pina acum nu am constatat daune grave provocate de acest virus. Noii virusi reprezinta un lucru obisnuit in zilele noastre. Atit utilizatorii individuali de internet, dar si companiile «cheie» din China nu trebuie sa se ingrijoreze", a afirmat el.

Duminica trecuta, Mahmoud Javari, oficial in cadrul centralei nucleare de la Bushehr din Iran, declara ca sistemul informatic al centralei nu a fost afectat de virus. In schimb, mii de computere industriale din Iran au fost afectate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.