Internațional

Criza loveste Peninsula Iberica

Ziarul de Vrancea
1 oct 2010 572 vizualizări
ratingul Spaniei a coborit cu o treapta, in vreme ce Portugalia va reduce salariile si va majora TVA pentru a reduce deficitul bugetar

Agentia Moody\'s a redus ratingul AAA al Spaniei la Aa1, din cauza perspectivele economice slabe ale tarii. Decizia agentiei de rating pune presiune asupra Guvernului condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero, deoarece costurile de creditare ale tarii au ajuns la cel mai inalt nivel de cind este in zona euro si trebuie luate cele mai aspre masuri de austeritate din ultimii 30 de ani, relateaza Bloomberg.

Spania si-a vazut ratingul scazut si de catre agentia Fitch in luna mai, la AA^, in timp ce Standard & Poor\'s a fost dat startul deprecierilor inca din ianuarie 2009, oferindu-i ratingul AA. In prezent, costurile de creditare ale Spaniei sint de doua ori mai mari decit media din 2009, inainte de izbucnirea crizei financiare din Grecia, ce a determinat investitorii sa fie precauti in legatura cu toata zona euro.

In urmatorii citiva ani, economia Spania va avea o crestere anuala de aproximativ 1 la suta, potrivit estimarilor Moody\'s. In schimb, Guvernul spaniol estimeaza o crestere economica de 1,3 la suta anul urmator, de 2,5 la suta in 2012 si de 2,7 la suta in 2013.


Portugalia stringe cureaua


Guvernul Portugaliei intentioneaza sa reduca salariile angajatilor din sectorul public, sa majoreze unele taxe si sa inghete investitiile in acest an pentru a convinge investitorii ca poate reduce deficitul bugetar, transmite Bloomberg. "Aceasta este o consolidare a bugetului realizata mai mult pe partea cheltuielilor decit pe cea a veniturilor", a explicat premierul portughez Jose Socrates, dupa reuniunea cabinetului consacrata aprobarii proiectului de buget pe 2011. Masurile vor duce la o reducere a cheltuielilor publice de 3,42 miliarde de euro si la o crestere a veniturilor cu aproximativ 1,7 miliarde de euro, a mai spus oficialul portughez.

Planul include reducerea cu cinci la suta a angajatilor din sectorul public care cistiga lunar peste 1.500 de euro, si inghetarea promovarilor si a angajarilor.Guvernul de la Lisabona va introduce o noua taxa asupra sectorului financiar, iar Taxa pe Valoarea Adaugata va fi majorata de la 21 la 23 la suta.

Guvernul portughez incearca sa reduca deficitul bugetar la 7,3 la suta din PIB in acest an, dupa ce anul trecut deficitul a fost de 9,3 la suta din PIB, cel mai ridicat din zona euro dupa cel al Irlandei, Greciei si Spaniei. Portugalia intentioneaza sa atinga in 2013 tinta limita de deficit fixata de Uniunea Europeana, de trei la suta. Deficitul bugetar al Portugaliei a crescut in primele opt luni din 2010 la 9,19 miliarde de euro (12 miliarde de dolari), de la 8,74 miliarde de euro cu un an inainte, conform datelor publicate de Ministerul portughez de Finante.


Criza obliga Guvernul irlandez sa mai cumpere o banca


Guvernul irlandez se pregateste sa nationalizeze Alliend Irish Banks si sa recapitalizeze Anglo Irish Bank pentru a pune capat crizei financiare, "nota de plata" a programului de salvare a celor mai mari banci locale ridicindu-se la 45-50 miliarde euro, transmite Bloomberg. Costurile totale de "bailout" al celor doua institutii de credit s-ar putea ridica la circa 50 miliarde euro intr-un "scenariu de stres" la Anglo Irish, potrivit cifrelor prezentate ieri de Ministerul Finantelor si banca centrala de la Dublin. Irlanda a investit 22,9 miliarde euro pina acum in recapitalizarea Anglo Irish Bank, dupa ce a nationalizat banca in ianuarie 2009. Criza financiara din Irlanda a fost declansata de prabusirea pietei imobiliare, dupa un "boom" speculativ de 10 ani. Costurile tot mai mari cu salvarea bancilor au determinat Standard & Poor\'s sa reduca ratingul Irlandei luna trecuta, iar costurile de imprumut ale statului au crescut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 8 ore, 15 minute, 57 secunde
Citesc cifre gen 1, 5 10 %, pe termen lung, inghetarea unor salarii de 1500 de euro. La noi s-a taiat otova 25%, s-a marit TVA cu 5%, se dau afara cu zecile de mii etc. Mare prostie... Restructurarea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.