Internațional

Mii de romi repatriati din Franta vor merge în Marea Britanie, Germania sau Spania

Ziarul de Vrancea
29 sep 2010 458 vizualizări
Un reportaj al televiziunii britanice Sky News printre tiganii trimisi in Romănia consemneaza determinarea lor de a reveni in tarile vest-europene n "Putem trai în Romănia, dar nu avem locuri de munca", le-au spus ei jurnalistilor englezi

Romi din comunele Fintinele si Cojasca (Dimbovita), repatriati din Franta dupa ce au primit un ajutor de 300 de euro, au declarat ca, in fata saraciei si discriminarii cu care se confrunta in Romania, nu au alta optiune decit sa plece in Marea Britanie, Germania sau Spania. în Fintinele "este usor sa vezi de ce pleaca", afirma postul Sky News, precizind ca majoritatea caselor nu au apa curenta si electricitate, dar ca pe strazi exista "masini cu numere de inmatriculare straine, care amintesc perceptia multora ca Europa Occidentala ofera o viata mai buna si mai usoara".

Iordan Marian, unul dintre "miile de romi deportati din Franta", potrivit postului, a declarat ca a fost "impins" de politisti francezi intr-un avion, dupa ce acestia au desfiintat tabara in care locuia. Cu cei 300 de euro primiti, a cumparat odorizante de masina pe care afirma ca vrea sa le vinda pe strazile Londrei, "destinatia sa favorita". "Sintem membri ai Uniunii Europene (UE) si avem drepturi. Avem nevoie de bani, avem nevoie de mincare. Putem trai in Romania, dar nu avem locuri de munca, iar in acest sat fiecare familie are cite zece copii", a declarat Iordan.

Romii devin o problema sociala tot mai mare pentru Uniune. în prezent, in Europa exista 12 milioane de romi, dar numarul lor creste rapid. Uniunea si statele membre se afla sub presiune, pentru a oferi programe de asistenta financiara si de educatie. "însa este clar ca politica presedintelui (francez, Nicolas) Sarkozy (...) nu va oferi solutia", comenteaza Sky News.

Asa cum sugereaza strazile pustii ale comunei Cojasca, dreptul la libera circulatie al romilor, ca cetateni europeni, este un drept pe care acestia il folosesc, in continuare. Aproximativ 90 la suta dintre romii deportati din Franta au parasit aceasta localitate si se indreapta catre Marea Britanie, Germania sau Spania, "in speranta ca aceste tari reprezinta o optiune mai usoara".

Nu exista nici o indoiala ca romii sint "proscrisi" si ca majoritatea traiesc excluziunea sociala ca pe un mod de viata, conchide postul, adaugind ca extinderea blocului european catre Europa de Est a creat beneficii strategice si economice pentru Unine, dar romii cred ca in acest pret este inclusa si scoaterea lor din saracie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.