Internațional

Repatrierea romilor a dat bataie de cap Frantei

Ziarul de Vrancea
27 sep 2010 497 vizualizări
Franta - la judecata Comisiei Europene in chestiunea expulzarii romilor n eventuala condamnare a autoritatilor franceze a impartit in doua Parlamentul European n joi, este Comisiei sa ia o decizie

Comisia Europeana (CE) va face cunoscut, saptamina aceasta, daca considera discriminatorii expulzarile romilor din Franta, cu riscul fie de a reaprinde o polemica ce nu s-a stins inca cu Parisul, daca merge mai departe, fie de a se vedea acuzata de lasitate daca renunta, comenteaza agentia France Presse, citata de Agerpres. în acest dosar este in joc insasi credibilitatea presedintelui CE, José Manuel Barroso, sint de parere adversarii sai politici - socialisti, liberali si verzi din Parlamentul European (PE), partizanii unei "condamnari fara drept de apel" a Parisului.

Cei 27 de comisari europeni chemati sa transeze aceasta problema nu intentioneaza insa sa se lanseze in batalie tratind cu usuratate dosarul. "în plan juridic, dosarul Frantei nu este atit de rau (...), ea va cistiga in fata Curtii Europene de Justitie (CEJ)", a afirmat Jean-Dominique Giuliani, presedintele Fundatiei Robert Schuman, un grup de reflectie influent privind afacerile europene.

"Nu cred ca este necesar sa se mearga pina la sanctiuni, din cauza riscurilor negative pe care le implica acest lucru", a avertizat Marco Incerti de la \'\'Centre for European Policy Studies" (CEPS). "De fiecare data cind Comisia a incercat sa se amestece in chestiuni de politica interna dintr-o tara, lucrurile au mers prost", a subliniat Incerti, amintind reactiile de ostilitate din Austria atunci cind UE a incercat sa denunte, in 2000, formarea unui guvern de coalitie cu extrema-dreapta.


Cazul ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie


Cei doi politologi apreciaza ca rolul Bruxelles-ului de gardian al tratatelor a fost deja consolidat de liderii UE, chiar daca ei au criticat derapajul comisarului pentru justitie Viviane Reding, criticata pentru a fi comparat repatrierile romilor romani si bulgari de catre Paris cu deportarile din cel de-al doilea razboi mondial.

în prezent, "daca Comisia vrea sa-si pastreze posibilitatea de a face ceva pentru romi, trebuie sa gaseasca o formula care sa evite in mod deschis sfidarea Frantei", considera Giuliani. Viviane Reding isi va prezenta raportul privind situatia miercuri, iar CE va trebui sa decida legat de eventualele urmari joi, potrivit France Presse.

Sint avute in vedere doua proceduri pentru infringement ale legislatiei europene, marcind inceputul unui proces indelungat ce ar putea duce, in cel mai rau caz, la o sesizare a CEJ. Dezbaterea o vizeaza mai ales pe a doua, mult mai sensibila.


"Comisia trebuie sa se abtina de la orice judecata de valoare pripita"


în primul caz, Franta se afla in atentie alaturi de alte 15 sau 16 state pentru proasta aplicare a unei legislatii din 2004 privind libera circulatie a cetatenilor. Deschiderea unei proceduri pentru acest motiv este foarte probabila. Franta este deja pregatita. Presedintele Nicolas Sarkozy a dat asigurari ca eventualele erori in acest sens vor fi "bineinteles corectate".

Cel de-al doilea aspect al plingerilor formulate de Viviane Reding este mai delicat, considera France Presse. Ea merge in favoarea unei a doua infractiuni, ce vizeaza in mod specific Franta, pentru aplicarea discriminatorie a aceleiasi legislatii in cazul expulzarii romilor. José Manuel Barroso vrea sa fie insa sigur pe actiunea sa, avind in vedere riscurile politice. El vrea o "analiza juridica beton", pentru a nu risca sa fie dezavuat de CEJ, subliniaza o persoana din anturajul sau. Comisia ar putea, prin urmare, sa decida sa-si acorde mai mult timp pentru acest al doilea punct.

"Comisia trebuie sa se abtina de la orice judecata de valoare pripita", a avertizat premierul francez François Fillon. Omologul sau spaniol José Luis Zapatero l-a sprijinit. "Ordinea publica trebuie respectata in taberele care nu dispun de conditii sanitare sau de siguranta adecvate", a afirmat demnitarul spaniol.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.