Internațional

Centrala iraniana a ramas imuna la virusul Stuxnet

Ziarul de Vrancea
27 sep 2010 506 vizualizări
n citeva zeci de mii de computere au fost totusi infectate n in regiune, India, Pakistanul si Indonezia s-a confruntat cu acelasi virus, ceea ce dovedeste ca nu a fost vorba de un atac cu tinta precisa

Centrala nucleara de la Bushehr, care ar urma sa intre in functiune pina la sfirsitul acestui an, nu a fost afectata de virusul informatic Stuxnet, care a infectat mii de computere industriale din Iran, a afirmat ieri un oficial din conducerea centralei, Mahmoud Javari. Mai multi experti occidentali afirmasera ca acest virus, care ataca un soft al gigantului german Siemens, folosit in procesele automatizate industriale, a vizat Iranul si, cel mai probabil prima centrala nucleara construita cu ajutorul Rusiei. "Dezmintim informatia ca sistemul informatic al centralei a fost afectat de virusul Stuxnet", a declarat Mahmoud Javari, director de proiect la Bushehr, pentru televiziunea iraniana de limba araba Al Alam. "Toate programele informatice functioneaza normal si nu au fost afectate de Stuxnet", a adaugat el.

Siemens afirmase vineri ca centrala iraniana nu este echipata cu softul infectat de Stuxnet. Mahmoud Javari a precizat totusi ca "anumite computere personale care apartineau unor angajati ai centralei au fost afectate de virus". Incarcarea cu combustibil a reactorului "se deruleaza in conformitate cu calendarul prevazut si nu exista nici o problema", a subliniat el.

Totusi, procesul de incarcare, lansat in august, dureaza mai mult decit au anuntat initial autoritatile. Acum, oficialii iranieni se arata prudenti atunci cind vorbesc despre acest calendar si invoca probleme meteorologice si proceduri de securitate pentru a motiva intirzierile, ceea ce a alimentat speculatiile legate de atacul unui virus informatic.


Ce anume vineaza Stuxnet


Stuxnet, spun expertii, este capabil sa destabilizeze o serie de functii industriale ale softurilor asigurate de Siemens, fara ca acest lucru sa poata fi detectat, cu riscul de a provoca incidente capabile sa antreneze distrugerea unor instalatii. Virusul a infectat cel putin 30.000 de computere in Iran, insa nu a provocat "daune grave", au declarat oficiali iranieni citati de presa de la Teheran, care vorbeste despre un "razboi electronic". Financial Times a afirmat, vineri, ca Stuxnet este primul virus informatic care are capacitatea de a avaria fizic instalatii industriale. Pina in prezent, virusul a afectat in principal sisteme informatice din Iran, dar si din India, Indonezia sau Pakistan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.