Internațional

Primul atac cibernetic din istorie? Computerele din Iran, asediate de un virus informatic

Ziarul de Vrancea
25 sep 2010 1007 vizualizări
Atacul este unul foarte sofisticat, sustin expertii, care arata ca virusul ar fi rezultatul activitatii unei echipe foarte organizate si bine finantate, poate chiar a unui guvern n sa fie o repetitie finala inaintea unui atac concertat asupra centralei nucleare a Iranului?

Experti in probleme de securitate informatica afirma ca un virus sofisticat care a infectat in ultimul an retelele mai multor centrale electrice si uzine si care poate produce avarierea fizica a unor componente ar putea viza o centrala nucleara iraniana. Virusul Stuxnet se raspindeste folosind vulnerabilitati ale sistemului de operare Windows, cautind un anumit tip de software produs de Siemens si folosit pentru controlarea unor componente industriale, inclusiv valve sau sisteme de frinare, relateaza Financial Times.

Expertul german Ralph Langner a declarat ca Stuxnet ar putea viza nu un sector intreg, ci o singura tinta: controversata centrala nucleara iraniana de la Bushehr. Potrivit companiei de securitate informatica Symantec, care a realizat investigatii privind virusul, in Iran au fost semnalate mai multe infectari cu acest virus decit in orice alta tara.

"Nu este o speculatie faptul ca aceasta este prima arma cibernetica directionata" sau care vizeaza un proces tehnologic specific din lumea reala, a apreciat si expertul american Joe Weiss, adaugind ca singurele speculatii se refera la tinta virusului si la creatorul sau. Potrivit expertilor, Stuxnet reprezinta rezultatul activitatii unei echipe foarte organizate si bine finantate. Ei sustin ca acest virus este asociat, cel mai probabil, cu un Guvern national si ca nu este exclus ca la baza crearii sale sa se afle terorismul, motivatia ideologica sau chiar extorsiunea.


Virusul calatoreste de la un calculator la altul pe stick-uri USB


Compania Siemens a declarat ca 15 dintre clientii sai din intreaga lume au raportat infectarea cu acest virus. Conglomeratul german a adaugat ca a oferit clientilor sau un program antivirus, existind 12.000 de descarcari ale acestuia.

Virusul a intrat in vizorul firmelor de securitate in iunie si de atunci a fost monitorizat, ajungindu-se la concluzia ca se raspindeste mai ales prin stick-uri USB, putind astfel sa infecteze si computere care in mod normal nu se conecteaza la internet. S-a ajuns la concluzia ca Stuxnet profita de o vulnerabilitate a unui soft Siemens de management a infrastructurii si poate astfel sa reprogrameze calculatorul infectat, dindu-i alte comenzi, noteaza The Telegraph. Virusul poate infecta calculatoare care comanda diverse utilaje si monitorizeaza functionarea acestora, pornind spre exemplu automat sistemele de racire - operatiuni delicate ce nu trebuie perturbate.


Stuxnet este doar prototipul unei arme cibernetice


Din cauza complexitatii sale, unii specialisti au avansat teoria cum ca e practic o arma de cyber-terorism dezvoltata de unele tari care vor sa afecteze in mod serios infrastructura din alta tara. Practic, dat fiind ca peste jumatate din calculatoarele infectate cu acest vierme informatic sint in Iran, s-a speculat faptul ca o putere straina (SUA sau Israel) a declansat o actiune pentru a afecta centrala nucleara de la Bushehr sau uzina care imbogateste uraniu din orasul Natanz.

Kaspersky, producator de solutii de securitate IT, sustine ca nu are dovezi clare pentru a identifica atacatorii sau tinta acestora, dar poate confirma faptul ca este un atac foarte sofisticat si unic in industria IT, pregatit de o echipa de infractori cibernetici. Kaspersky Lab este de parere ca acest tip de atac nu poate fi realizat decit cu sprijinul oficialitatilor unui stat. Mai mult, Stuxnet este prototipul unei arme cibernetice, care va conduce la crearea de noi instrumente de atac foarte periculoase. Lumea se confrunta cu o cursa a inarmarii cibernetice.



  • Americanii si-au facut deja la Pentagon departament de aparare contra atacurilor cibernetice


  • Nu este prima data cind se discuta despre aplicatii malware care pot afecta infrastructura unei tari. In 2009, autoritatile din SUA au admis descoperirea unui virus ce ar putea afecta grav reteaua nationala de electricitate, iar tot anul trecut s-a vorbit despre un virus care a afectat calculatoarele armatei dintr-un stat NATO, pornind de la stick-uri USB.

    Acum, Statele Unite analizeaza modalitatile de asigurare a securitatii in fata atacurilor cibernetice, luind in considerare extinderea prerogativelor structurii militare care are ca misiune prevenirea acestora. Administratia americana analizeaza problema "autoritatii si aspectele juridice si, dupa aceea, va solicita Congresului sa defineasca modalitatile de actiune in spatiul informatic", a explicat generalul american Keith Alexander. Comandamentul american de lupta impotriva atacurilor cibernetice, condus de Alexander, are scop protejarea retelelor informatice ale armatei, dar nu si a celor comerciale sau bancare. Noul departament al Pentagonului, infiintati in luna mai, urmeaza sa devina operational la 1 octombrie, cu un buget de 120 de milioane de dolari.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 1

    Adaugă comentariu
    , acum 739398 zile, 2 ore, 18 minute, 31 secunde
    si celelate firme , mai avansate de antivirus ce spun???sau acum ne mai trebuie bani 4 guns?..intrebare retorica .
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.