Internațional

Europarlamentarii au pus ochii pe medicamente

Ziarul de Vrancea
24 sep 2010 461 vizualizări
Ei au pregatit un set de reguli pentru o mai buna monitorizare si informare despre medicamente si efectele adverse ale acestora

Parlamentul European a adoptat o directiva si un regulament pentru o mai buna protectie si informare a pacientilor europeni cu privire la utilizarea medicamentelor si a efectelor lor nedorite. Noua legislatie prevede crearea de website-uri nationale si europene, care pot oferi mai multe informatii pacientilor, acestia avind posibilitatea sa informeze autoritatile nationale, organizatiile pacientilor sau alti profesionisti din domeniul sanatatii in legatura cu efectele adverse ale medicamentelor.

Atit portalurile nationale, cit si cel european privind siguranta medicamentelor vor fi create pentru diseminarea informatiei referitoare la medicamente si la efectele lor secundare dovedite. Portalurile nationale vor fi conectate cu cel european si vor trebui sa includa, printre alte, rapoarte de evaluare si rezumatele caracteristicilor medicamentelor si prospectele cu informatii pentru pacienti.

Unele medicamente, precum cele care contin o substanta activa noua, sint autorizate sub rezerva unei monitorizari suplimentare. Astfel de medicamente vor fi identificate printr-un simbol negru, cu mentiunea "Acest medicament face obiectul unei monitorizari suplimentare", urmat de o explicatie. Lista acestor produse va fi de asemenea publicata pe website-urile nationale si pe cel european.

"Eudravigilance" va fi singurul punct de colectare a informatiei privind farmacovigilenta provenind de la companii farmaceutice si de la autoritatile nationale competente. Aceasta baza de date va fi accesibila statelor membre si Comisiei Europene si va putea fi accesata "in masura in care este necesar" si de alte companii farmaceutice, de profesionistii din domeniul sanatatii si de publicul mai larg, asigurindu-se protectia datelor personale.

Noua legislatie va intra in vigoare la 18 luni de la publicarea sa in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.