Internațional

Aproape trei milioane de francezi au protestat in strada contra cresterii virstei de pensionare

Ziarul de Vrancea
24 sep 2010 416 vizualizări
Aproximativ 2,9 milioane de persoane au manifestat, ieri, în Franta, împotriva proiectului de reformare a sistemului de pensii, potrivit sindicatului CFDT, care estimase la 2,5 milioane numarul manifestantilor din ziua de actiune precedenta, 7 septembrie

Sindicatele apreciaza ca au cistigat pariul mobilizind mai multe persoane decit in urma cu doua saptamini. La 7 septembrie, peste un milion de persoane au protestat in Franta, potrivit politiei, si pina la 2,7 milioane conform sindicatului CGT. Principalul miting de ieri, de la Paris, a reunit 300.000 de persoane, cu 30.000 mai multe decit la 7 septembrie, conform sindicatelor. însa politia apreciaza ca au fost doar 65.000 de manifestanti, cu 15.000 mai putini decit in urma cu doua saptamani. Proiectul de lege controversat privind sistemul de pensii prevede in special cresterea virstei minime de pensionare de la 60 la 62 de ani, in jurul anului 2018.


Italienii ingroasa rindul somerilor, imigrantii se angajeaza mai usor


Peste doua milioane de persoane sint in cautarea unui serviciu, in Italia, releva cel mai recent studiu al Institutului National de Statistica (ISTAT) citat de Agerpres. Ultima data cind s-a inregistrat o situatie similara a fost in 1999. în ciuda redresarii economiei, in perioada aprilie-iunie, rata somajului a crescut cu 8,5%. Cei mai multi someri se afla in nordul Italiei. Lor li se adauga un numar crescut de persoane care nu au avut niciodata o ocupatie (cu 92.000 de unitati mai mult fata de 2009). Acest fenomen se inregistreaza si datorita cresterii numarului de angajati straini. Numarul somerilor a crescut alarmant in trimestrul al doilea al anului 2010, afirma Corriere della Sera. în prezent, in Italia sint 2,136 de milioane de someri, cu 1,1% mai mult fata de primul trimestru. în timp ce numarul angajatilor italieni scade, strainii reusesc mai usor sa obtina un contract de munca. în trimestrul al doilea, numarul strainilor angajati a crescut cu 171.000. Situatia tinerilor este si mai grea. Unul din patru tineri in Italia este somer. Rata somajului printre tinerii cu virste cuprinse intre 15 si 24 de ani a crescut cu 27,9%.


Economia Irlandei da iarasi inapoi


Irlanda este aproape de a reintra in recesiune, dupa ce economia s-a contractat cu 1,2% in cel de-al doilea trimestru al acestui an. Aceasta contractie vine dupa ce in primele trei luni ale anului economia Irlandei a inregistrat un avans de 2,2%. Aceste date au reprezentat un soc, in conditiile in care majoritatea economistilor se asteptau ca economia sa isi continue redresarea. "Datele dezamagitoare din cel de-al doilea trimestru au exacerbat nervozitatea investitorilor, ducind la deprecierea euro. In ciuda asigurarilor liderilor politici, exista temeri cu privire la obligatiunile guvernamentale irlandeze si cu privire la revenirea economiei europene", a declarat Giles Watts, analist la City Index. Irlanda a fost prima tara din zona euro care a intrat in recesiune, in prima jumatate a anului 2008. Economia Irlandei a revenit pe crestere in primul trimestru, insa redresarea a intirziat datorita problemelor din finantele publice.


Zgirie-norii din New York isi sting reflectoarele pentru proteja pasarile migratoare


Turnurile din Manhattan, New York, o veritabila atractie pentru turisti, le dezorienteaza pe pasarile migratoare, a avertizat un grup ecologist newyorkez, care i-a indemnat pe concitadinii sai sa opreasca sistemele de iluminare ale acestor imobile, in lunile de toamna, dupa miezul noptii. Asociatia ecologista NYC Audubon, a carei initiativa a fost lansata in 2005, numara deja peste 40 de imobile partenere, printre care se regasesc celebrele Chrysler Building, Rockefeller Center si Time Warner Center. Celebra Empire State Building aplica deja de mai multi ani propriul program de protectie a pasarilor migratoare. Reprezentantii NYC Audubon afirma ca aproximativ 90.000 de pasari mor in fiecare an la New York, izbindu-se de zgirie-norii din oras, in timpul migratiei lor anuale. "Noaptea, pasarile au ca repere Luna si stelele. într-un mediu urban, in fata luminilor artificiale puternice, ele sint dezorientate", a explicat Susan Elbin, ornitolog in cadrul NYC Audubon.


Medic german, condamnat dupa ce si-a ranit doi colegi in timpul unei operatii


Un medic german a fost condamnat de instanta din Nuremberg la trei luni de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, dupa ce si-a atacat doi colegi in timpul unei operatii, pentru ca unul din ei a refuzat sa participe la interventie. Barbatul, in virsta de 44 de ani, l-a lovit in fata pe anestezist, in timp ce efectua unui pacient o operatie la nas, in martie 2010. El a ranit si un asistent, cu o lovitura de cot in coaste. Acesta din urma a incercat sa riposteze, dar medicul a continuat sa-l loveasca, pina cind a cazut la pamint. Chirurgul a platit deja despagubiri de 9.000 de euro celor doi. Medicul s-ar fi infuriat pentru ca anestezistul a refuzat sa participe la operatie, din cauza orei la care avea loc interventia chirurgicala.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.