Internațional

Premierul spaniol aproba expulzarile romilor

Ziarul de Vrancea
23 sep 2010 411 vizualizări
n el sustine ca repatrierile nu au la baza motive etnice n afirmatia alimenteaza temerile ca Spania ar putea urma exemplul Frantei n Italia isi curata, la rindul sau, teritoriul de taberele incropite de tigani

Seful Guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a afirmat ca expulzarile romilor de catre Guvernul francez nu au fost ordonate din motive etnice. "Ei nu au fost expulzati din cauza originii lor etnice", a declarat Zapatero, in cadrul unui interviu acordat Wall Street Journal. "Masurile au fost adoptate in cadrul legii. Principiile de integrare trebuie sa functioneze, dar ordinea publica trebuie de asemenea respectata in taberele care nu au conditiile sanitare sau de securitate adecvate", a adaugat el.

Este prima data cind premierul spaniol se exprima atit de clar pe acest subiect. Foarte recunoscator pentru sprijinul activ al Frantei in lupta impotriva ETA si pentru rolul jucat de presedintele Nicolas Sarkozy pentru ca Spania sa poata participa la G20, el s-a ferit sa il critice pe liderul francez la Consiliul european de saptamina trecuta.

Declaratia premierului spaniol ar putea da tonul la expulzari similare din tara sa, asa cum procedeaza deja Franta si Italia. In aceasta din urma tara, doua tabere ilegale unde locuiau aproximativ 85 de tigani au fost dezafectate ieri. Unii dintre romi sint cercetati pentru diverse furturi, iar majoritatea - pentru ocuparea abuziva a terenurilor.


Francezii au strins 550 de tabere in doar o luna si jumatate


Comisia Europeana a primit din partea autoritatilor franceze noi elemente pentru analizarea situatiei romilor din Franta si va decide miercurea viitoare daca vor fi lansate proceduri pentru incalcarea reglementarilor europene, anunta un purtator de cuvint al Executivului comunitar. Detalii despre noile elemente nu au fost oferite, dar potrivit unui document consultat de AFP, autoritatile franceze au adresat Comisiei o nota referitoare la circulara administrativa din 5 august, prin care prefectilor li se cerea, cu prioritate, evacuarea taberelor ilegale de tigani. "începind din august, peste 550 de tabere ilegale au fost evacuate. Taberele ilicite ale nomazilor - persoane al caror habitat traditional este constituit din resedinte mobile si care exista pe aproape intreg teritoriul Frantei - au reprezentat peste doua-treimi din evacuari si peste 80 la suta din persoanele vizate", precizeaza nota trimisa de Franta.


Criza expulzarilor poate fi o ocazie pentru imbunatatirea situatiei romilor la nivelul UE


Actuala criza declansata prin expulzarile decise de Franta reprezinta o oportunitate pentru imbunatatirea situatiei romilor la nivel european, iar efortul ar trebui sa inceapa prin modernizarea Romaniei si Bulgariei, apreciaza analistul britanic Tom Gallagher. "Salvarea femeilor si copiilor care sint expusi riscurilor din partea unor elemente ale comunitatilor de romi ar trebui sa fie o prioritate. De asemenea, prioritara ar trebui sa fie educatia, pentru combaterea nivelului ridicat de analfabetism si oferirea de sanse romilor in economia conventionala. (...) Poate ca un inceput rapid ar fi daca UE ar revizui eforturile anterioare, incoerente si pripite, de modernizare a Romaniei si Bulgariei", subliniaza analistul britanic.

"Daca UE va refuza sa isi asume responsabilitatea si va continua sa ofere fonduri unor grupuri de lobby care refuza sa admita cit de acuta este criza in cadrul grupurilor de romi, problema risca sa provoace ample disensiuni la nivelul UE", avertizeaza Gallagher, autorul cartii "Romania and the European Union: How the Weak Vanquished the Strong" ("Romania si UE: cum l-a invins cel slab pe cel puternic").





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.