Internațional

Criza umanitara in Grecia provocata de solicitantii de azil

Ziarul de Vrancea
22 sep 2010 498 vizualizări
Este o "problema a Uniunii Europene", sustine Comisariatul pentru Refugiati al Natiunilor Unite

înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR) a apreciat ieri ca Grecia se confrunta cu o adevarata "criza umanitara", in legatura cu numarul mare de persoane care solicita azil pe teritoriul acestei tari, si cere UE sa ia masuri adecvate pentru a usura situtia Atenei. "Este vorba despre o criza umanitara care nu ar trebui sa existe in Uniunea Europeana (UE)", a declarat purtatorul de cuvint al UNHCR, Adrian Edwards, intr-o conferinta de presa.

Potrivit UNHCR, Atena se confrunta cu un numar important de solicitari de azil (16.000 in 2009), in contextul in care tara dispune numai de 865 de locuri de cazare pentru refugiati. De asemenea, Grecia suporta consecintele noilor legi europene in materie de azil, prevazute de acordurile de la Dublin, care stipuleaza ca orice solicitare de azil trebuie sa fie analizata de tara in care au fost inregistrate initial amprentele digitale ale solicitantului. în consecinta, tari ca Grecia, Italia sau Spania, in care sosesc numere mari de imigranti, sint cele in care se inregistreaza cele mai multe solicitari de azil.

Dar Atena a acordat statutul de refugiat, care ofera acestor persoane un anumit nivel de protectie si anumite drepturi, doar unui numar de 48 de persoane, reprezentind de 0,3 la suta din totalul solicitantilor, un procent net inferior nivelului mediu, de 31 la suta, inregistrat in tari ca Marea Britanie, Franta, Germania sau Suedia, potrivit agentiei ONU.

UNHCR a indemnat Uniunea sa vina in ajutorul Greciei, afectata de o puternica criza economica, care a obligat-o sa adopte un important plan de asuteritate bugetara. "Grecia incearca sa solutioneze o problema a UE", a subliniat Edwards. Majoritatea refugiatilor care ajung in Grecia vin din Afganistan, Irak si Somalia, potrivit UNHCR.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.