Internațional

Transnistria si-a terminat rublele pentru plata pensiilor

Ziarul de Vrancea
21 sep 2010 503 vizualizări
Moscova e nemultumita de datoriile in crestere ale Transnistriei, dar asteapta rezultatele alegerilor din Republica Moldova inainte sa ia vreo masura

Tiraspolul nu mai are bani nici macar pentru plata pensiilor, iar conducerea transnistreana a stors tot ce se putea din buget, pentru ca aceasta categorie a populatiei sa nu aiba de suferit, scrie Nezavisimaia Gazeta, care citeaza surse din guvernul separatist. Surse din Ministerul rus al Afacerilor Externe au confirmat aceasta informatie, explicind ca "guvernul tiraspolean a acumulat o datorie fata de guvernul rus de 30 de milioane de dolari, iar Moscova este nemultumita de pozitia adoptata, in aceasta chestiune, de Igor Smirnov".

Pe de alta parte, "Moscova asteapta rezultatul alegerilor parlamentare din Moldova si din Transnistria din aceasta toamna, care pot, in principiu, sa modifice repartitia fortelor in regiune.

Anterior, presedintele autointitulatului Soviet suprem al Transnistriei, Anatoli Kaminski, afirmase ca Rusia a incetat orice finantare a regiunii. Acest program de sustinere financiara a republicii separatiste fusese lansat in 2006, in momentul in care Moldova, cu sustinerea Ucrainei, a organizat blocada economica a Transnistriei, actionind dupa principiul: cu cit vor trai mai prost oamenii din regiune, cu atit mai repede autoritatile vor semna un acord politic cu Moldova, in conditiile ridicate de Chisinau.

Ieri, la Chisinau a avut loc intilnirea dintre reprezentantii Moldovei si ai Transnistriei cu mediatorii procesului de reglementare a crizei de pe Nistru (Rusia, Ucraina si OSCE), precum si observatorii (UE si SUA), precizeaza Nezavisimaia gazeta. In ultimul timp, interesul pentru regiune si l-au manifestat UE, SUA, Germania, ba chiar si Marea Britanie, care, in ajun, si-a trimis o echipa de inspectie la Tiraspol, formata din doi ambasadori.

Ziarul moscovit crede ca acest interes isi gaseste justificarea in tentativa Occidentului de a alunga Rusia din regiune, folosindu-se, in acest sens, de problemele aparute in relatiile dintre Moscova si Tiraspol. Rusia continua sa pastreze Transnistria in vizorul ei, fapt confirmat de intilnirea ministrului de Externe, Serghei Lavrov, cu colegul sau ucrainean, Konstantin Grescenko, de la sfirsitul saptaminii trecute. Potrivit lui Lavrov, Rusia si Ucraina au convenit sa-si intensifice eforturile pentru identificarea unei solutii la conflictul transnistrean. Dar in spatele acestor cuvinte se ascund o serie de probleme. In timp ce Moscova asteapta, UE si SUA isi vad de treaba, stabilind un dialog cu autoritatile transnistrene, pe de o parte, si cerind Moscovei evacuarea trupelor din zona, pe de alta. De altfel, cancelarul german, Angela Merkel, a conditionat direct aceasta solicitare de o eventuala sustinere a ideii presedintelui Dmitri Medvedev privind securitatea europeana, iar zilele trecute SUA au inclus aceasta conditie in dialogul privind procesul de dezarmare strategica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.