Internațional

Dupa ce a pierdut mare parte din platoul continental

Ziarul de Vrancea
21 sep 2010 560 vizualizări
Ucraina risca sa piarda si Insula Serpilor

Puternic afectata de eroziune, formatiunea stincoasa pe care Kievul vrea sa o transforme in obiectiv turistic este in pericol sa se divizeze


Insula Serpilor este puternic afectata de eroziune si s-ar putea diviza din cauza acestui fenomen, punind astfel capat planurilor de transformare intr-o destinatie turistica. Potrivit expertilor citati de pagina online a agentiei Ukrinform, apele Marii Negre erodeaza puternic insula. Apa marii, ploile puternice si alunecarile de teren conduc la ingustarea insulei cu zece centimetri pe an, iar, in plus, nivelul marii este in usoara crestere, explica Ievhen Cherkez, decanul Facultatii de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii Nationale din Odesa.

Pina de curind, oamenii de stiinta credeau ca Insula Serpilor are o suprafata de 20,5 hectare, dar masuratori recente au stabilit ca suprafata s-a redus la 17 hectare. Insula este alcatuita din doua parti inegale, separate de un istm cu latimea de 90 de metri. Solul moale de pe istm se erodeaza foarte rapid, afirma specialistul Viktor Ostrohliad, explicind ca, daca nu vor fi luate masuri urgente, in curind vor fi doua insulite. Potrivit specialistului, eroziunea puternica ar putea pune capat planului Guvernului ucrainean de transformare a insulei intrr-o destinatie turistica.

Expertii sint de parere ca o solutie eficienta ar fi consolidarea malurilor. Lucrarile de consolidare incepusera acum patru ani, dar finantarea a fost oprita din cauza litigiului cu Romania privind impartirea platoului continental.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.