Internațional

EIU: Economia Romaniei va scadea cu 1,2% in acest an

Ziarul de Vrancea
18 sep 2010 380 vizualizări
Romania se confrunta cu masuri severe de austeritate, care ar putea provoca instabilitate politica, iar economia va scadea cu 1,2% anul acesta, dar va reveni pe crestere in 2011, potrivit estimarilor Economist Intelligence Unit (EIU).

"Romania se confrunta cu masuri dure de austeritate, iar economia se va contracta cu 1,2% in acest an, inainte de a reveni pe crestere in 2011. Rezistenta la reducerile de cheltuieli ar putea duce la instabilitate politica", se arata intr-un raport al EIU privind perspectivele economice globale. Intr-un raport din iulie, EIU indica pentru Romania o contractie economica cu 0,6% in acest an si o crestere de 0,8% a PIB in 2011. Pentru Balcani, regiune care include Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia, EIU anticipeaza o scadere economica de 0,2% in 2010, urmata de un avans de 3,1% in 2011. "In Balcani, economiile ramin vulnerabile la criza. Statele sint expuse la problemele Greciei, din cauza legaturilor la nivelul investitiilor, comertului, sistemelor bancare si remitentelor", mentioneaza raportul. In cazul Bulgariei, Produsul Intern Brut (PIB) ar urma sa coboare cu 0,1% in acest an. Capacitatea statului de a raspunde crizei este limitata de ancorarea monedei nationale, leva, de euro si de nevoia de a mentine o politica fiscala restrictiva. Europa Centrala si de Est, regiune formata din Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia, va inregistra o crestere economica de 1,6% in acest an, dupa o scadere de 2,4% in 2009. Anul viitor, PIB va creste, probabil, cu 3%. EIU apreciaza ca Europa de Est a inceput sa-si revina, chiar daca va consemna performante economice mai slabe decit alte regiuni cu economie emergenta in 2010. Exporturile si industria se consolideaza in majoritatea statelor, insa increderea populatiei si mediului de afaceri ramine fragila, iar pietele valutare si de obligatiuni sint vulnerabile in fata riscurilor de raspindire a problemelor din zona euro.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.