Internațional

Esecul integrarii romilor ii face pe europeni sa regrete intrarea Romăniei in UE

Ziarul de Vrancea
18 sep 2010 441 vizualizări
In discutii particulare, numerosi oficiali europeni apreciaza ca Romănia, unde se afla aproximativ doua milioane de romi, majoritatea saraci, si Bulgaria (800.000), au intrat prea devreme în Uniune, fiind insuficient pregatite pentru integrare.

Discordia aparuta in Uniunea Europeana (UE) in jurul expulzarii romilor din Franta ilustreaza esecul integrarii acestei comunitati de aproximativ zece milioane de persoane, intr-un context "exploziv" din punct de vedere politic in privinta imigratiei. "Actuala dezbatere asupra romilor dovedeste in mod clar ca atit Uniunea, cit si statele membre au esuat in ceea ce priveste aplicarea unei politici de integrare reusite a acestei minoritati etnice", cea mai mare din Europa, a declarat Mario Sepi, presedintele Comitetului Economic si Social European, un organism de consultare pe linga Comisia Europeana (CE).


Reuniune pe tema tiganilor, boicotata de ministrii tarilor UE


Ultima reuniune europeana pe tema integrarii romilor, desfasurata la Cordoba, in aprilie, in timpul presedintiei spaniole a Uniunii, a aratat importanta acordata problemei: majoritatea ministrilor europeni nu s-au prezentat la reuniune. "Nu putem continua sa ne complacem in declaratii de principiu, in timp ce avem o problema masiva dupa extinderea Uniunii", declara recent secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.

în discutii particulare, numerosi oficiali europeni apreciaza ca Romania, unde se afla aproximativ doua milioane de romi, majoritatea saraci, si Bulgaria (800.000), au intrat prea devreme in Uniune, fiind insuficient pregatite pentru integrare. în contextul polemicii, cele doua state ar putea fi nevoite sa astepte mai mult timp decit apreciau intrarea in spatiul Schengen, zona europeana fara fontiere interne.


Doar 12 state folosesc fonduri europene pentru romi


în schimb, Bruxelles-ul reproseaza tuturor tarilor europene ca nu fac suficient pentru integrarea romilor, prin slaba utilizare a fondurilor Uniunii prevazute in acest scop, iar Comisia a infiintat un grup de lucru pentru a studia aceasta problema. în perioada 2007-2013, doar 12 din cele 27 de tari ale Uniunii acceseaza bani din Fondul Social European pentru Romi.

în opinia comisarului pentru Justitie si Drepturi Fundamentale, Viviane Reding, aflata in aceasta saptamina in centrul unei controverse dure cu Franta, explicatia este mai ales politica. "Fondurile sint disponibile, dar nu sint utilizate pentru rezolvarea problemei. De ce? Ei, bine, in opinia mea, poate pentru ca nu este un lucru prea popular in statele noastre membre sa iei fonduri europene si sa le aloci comunitatii rome", care este de mai multe secole victima unor prejudecati, a declarat ea in fata Parlamentului European.


Sentimente antiimigratie in crestere


Rezultatul este ca, de la data extinderii, romii din Europa de Est au inceput sa migreze catre Vest, unde tari ca Italia sau Franta au trecut la masuri de securitate care-i vizeaza, hotarind desfiintarea taberelor considerate ilegale.

Politicienii se confrunta cu un climat tot mai ostil imigratiei, accentuat de o criza economica de o amploare istorica, pe Vechiul Continent. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, care este dur criticat, a fost sustinut de premierul italian, Silvio Berlusconi. Dar si alti lideri si-au inasprit tonul. Premierul belgian, Yves Leterme, a carui tara detine presedintia Uniunii, a facut un apel catre romi joi, in cadrul unui summit al Uniunii, cerindu-le "respect fata (de dreptul la) proprietate".

însa aceasta comunitate incepe sa se mobilizeze impotriva a ceea ce considera o campanie de "stigmatizare". "Uniunea trebuie sa stabileasca daca vrem sa avansam in domeniul liberei circulatii sau daca vrem sa cream o Uniune Europeana a apartheidului", a declarat liderul comunitatii rome din Germania.


Sarkozy si-a urcat mai toate ziarele-n cap


Presa europeana il critica dur pe presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, ziarele din Germania ridicind semne de intrebare in legatura cu efectele pe care polemicile privind expulzarile le vor avea asupra unitatii europene.


Potrivit Financial Times Deutschland, izbucnirile lui Nicolas Sarkozy la Consiliul European, in legatura cu masurile impotriva romilor, au condus la escaladarea crizei, care a capatat o amploare europeana. La summitul UE, Sarkozy s-a comportat "ca un copil prins cu minciuna si care insista ca spune adevarul", explica Financial Times Deutschland, considerind ca atitudinea presedintelui francez reaminteste de dictonul "statul sint eu".

Publicatia germana scrie ca iesirea lui Sarkozy obliga Uniunea Europeana sa trateze cu seriozitate problema romilor si sa reflecteze la reactia fata de "un populist care nu se preocupa de dreptul european". "UE are dreptul sa se amestece in aceasta dezbatere, iar ceilalti lideri europeni trebuie sa sustina Comisia in acest sens", incheie cotidianul german.

Potrivit Suddeutsche Zeitung, UE nu trebuie sa "il infurie si mai mult pe Sarkozy", pentru a evita dezbateri pe teme nationale si a se afirma in fata superputerilor lumii.

Publicatia Tagesspiegel considera ca Nicolas Sarkozy pare "izolat". Daca este drept ca Parisul sa reactioneze dur la declaratiile comisarului Viviane Reding, care a comparat expulzarile romilor cu deportarile din al II-lea Razboi Mondial, "atunci este drept si ca Bruxellesul sa raporteze politica presedintelui francez la cea a Europei", subliniaza Tagesspiegel.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, "criza romilor este o lectie privind slabiciunea metodei Sarkozy", apreciind ca presedintele incearca sa isi readune fortele gratie alegatorilor de extrema-dreapta.


Criticile ating si originea maghiara a presedintelui Frantei


Cotidianul italian Corriere della Sera titreaza: "Sarkozy merge inainte cu expulzarea romilor", prezentind declaratiile lui Silvio Berlusconi, care considera ca este nevoie de o "politica puternica" in materie de imigratie.

"Sint momente sumbre cele in care liderii devin victime ale deciziilor irationale luate pentru a controla nemultumirea populara", scrie La Repubblica intr-un editorial intitulat "mersul inapoi al istoriei". "Este o ironie a istoriei ca protagonistul acestui mars inapoi sa fie un presedinte francez de origine ungara, adica dintr-o tara inca afectata de pulsiuni xenofobe spre o minoritate vizata deja de atrocitati", adauga editorialistul.

"Liderii UE ar trebui sa aiba lucruri mai importante de facut decit sa se certe pe tema tiganilor", scrie ziarul The Independent.

"UE a avut o zi foarte tensionata, dar intrebarea simpla la care trebuie sa raspunda Bruxellesul este daca Franta a incalcat legislatia comunitara pe tema liberei circulatii. Si, daca da, trebuie sa aplice sanctiuni", considera El Mundo.


Tiganii din Milano s-au razgindit: nu se mai intorc in Romania

n zeci de romi acceptasera initial repatrierea


Zeci de etnici romi din Milano care zilele trecute acceptasera repatrierea in Romania s-au razgindit in momentul semnarii actelor de expulzare, pe fondul polemicilor din ultimele zile privind situatia romilor la nivel european, informeaza Corriere della Sera. Zilele trecute, cele 20 de familii de romi din tabara milaneza Triboniano isi dadusera acordul de principiu pentru repatrierea in Romania, conform unui plan al Ministerului italian de Interne.

Liderii familiilor de romi fusesera chemati la Prefectura din Milano pentru semnarea actelor de repatriere, in ceea ce parea o simpla formalitate. însa la sediul Prefecturii au venit foarte putini romi, care au spus ca s-au razgindit si ca nimeni nu ii poate repatria cu forta. "Daca lucrurile stau asa, din tabara Triboniano nu pleaca nimeni", au spus romii, referindu-se la recentele lurari de pozitie ale CE si la polemicile izbucnite dupa expulzarea romilor din Franta.

"Au spus ca nu mai au incredere in autoritatile italiene, o schimbare totala de pozitie fata de zilele trecute", explica Massimo Mapelli, reprezentantul organizatiei Casa della Carita, care a mediat discutiile intre romi si autoritati.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.