Internațional

Franta si-a urcat in cap toata Comisia Europeana

Ziarul de Vrancea
16 sep 2010 434 vizualizări
Guvernul de la Paris si Presedintia franceza sustin ca nu s-a facut altceva decit sa se aplice legea n Nicolas Sarkozy i-a recomandat lui Viviane Reding, originara din Luxemburg, sa-i preia pe romi in tara ei

Controversa privind repatrierea romilor a adus relatiile dintre Franta si UE intr-o faza de turbulente de o rara intensitate si deosebit de nefavorabila pentru Nicolas Sarkozy, in momentul in care vrea sa ii coalizeze pe europeni inaintea presedintiei franceze a G20, in noiembrie. Reluind accentele din perioada in care presedintia UE era detinuta de Franta si care in ansamblu a fost considerata reusita la sfirsitul anului 2008, Sarkozy intentioneaza sa asigure adeziunea Europei la prioritatile sale: reforma sistemului monetar international, lupta impotriva volatilitatii schimburilor si intensificarea reglementarilor financiare.


Germania, de cealalta parte a baricadei


Germania si-a exprimat ieri sustinerea fata de Comisia Europeana, angajata intr-o confruntare verbala cu Franta in privinta politicii de repatriere a romilor, exprimindu-si insa regretul fata de tonul declaratiilor. Dreptul la libera circulatie in cadrul Uniunii Europene (UE) "este neconditionat", si "nu este autorizata nici o discriminare fata de minoritatile etnice", a apreciat purtatorul de cuvint al Guvernului german, Steffen Seibert, intr-o conferinta de presa. "în cazul in care Comisia studiaza daca Franta respecta toate acestea, este dreptul (Comisiei) sa faca acest lucru", a adaugat el. O reprezentanta a Comisiei "are, de altfel, dreptul sa faca o declaratie, asa cum a procedat ieri (marti). Bineinteles ca asemenea declaratii sint uneori mai utile atunci cind au un ton mai potrivit", a spus Seibert.


Franta contra Comisiei Europene


Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie si Drepturi Fundamentale, a criticat marti Franta pentru felul in care a expulzat romi in Romania si Bulgaria. "Am fost interpelata personal cu privire la circumstante care dau impresia ca unele persoane sint repatriate dintr-un stat membru (al UE) doar pentru ca apartin unei anumite minoritati etnice. Credeam ca Europa nu va mai fi martorul acestui gen de situatie dupa al Doilea Razboi Mondial", a adaugat ea.

Ieri, Executivul european si-a exprimat sustinerea fata de Viviane Reding, afirmind ca aceasta s-a exprimat "in numele Comisiei". Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a exprimat sprijinul "personal" pentru comisarul Reding. în ceea ce priveste intentia lui Viviane Reding de a declansa o procedura de infringement impotriva Frantei, Barroso a declarat ca aceasta are "sprijinul deplin" al Comisiei si sprijinul sau "personal", in calitate de presedinte al Executivului.


Sarkozy i-a recomandat lui Reding sa-i preia pe romi in Luxemburg


Comisarul UE pentru Justitie, Viviane Reding, a cerut Frantei sa ofere, "in intervalul cel mai scurt", explicatii in legatura cu circulara controversata care viza demolarea taberelor de romi, dar si despre circulara administrativa emisa cu trei zile in urma si care o anuleaza pe cea veche. "Si sa ne oferiti precizari privind impactul asupra modului in care taberele sint demolate", a adaugat comisarul UE al Justitiei.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a sugerat ca luxemburgheza Viviane Reding sa-i primeasca pe romi in Luxemburg, au declarat senatori francezi, la incheierea unui dejun cu seful statului francez. "A spus ca nu a facut decit sa aplice reglementarile europene si legile franceze si ca nu poate fi reprosat absolut nimic Frantei in aceasta privinta, insa ca, daca luxemburghezii vor sa-i preia, nu are nici o problema", a declarat senatorul Bruno Sido, reprezentant al partidului prezidential.

"A spus ca politica noastra este cea buna si ca este scandalos - si va explica asta miine (astazi, la Consiliul European de la Bruxelles) - ca Europa sa se exprime astfel despre ceea ce face Franta", a adaugat Sido.

In fata aluziilor, Luxemburgul considera ca presedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a aratat "rauvoitor" cind a sfatuit-o pe Viviane Reding, sa primeasca romi in tara sa, a declarat, ieri, ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.