Internațional

Tiganiada franceza atrage furia Comisiei Europene

Ziarul de Vrancea
15 sep 2010 374 vizualizări
Viviane Reding, comisarul pentru Justitie, este convinsa ca Executivul UE va declansa procedura de infringement contra Frantei pentru nerespectarea legislatiei UE n ea a catalogat atitudinea Parisului fata de romi drept "o rusine"

Comisarul UE pentru Justitie, Viviane Reding, este convinsa ca Executivul Uniunii Europene nu va avea alta optiune decit sa initieze procedura de infringement impotriva Frantei din cauza politicii de expulzare a romilor. "Intentionez sa ii propun aceasta initiativa presedintelui Comisiei Europene", precizeaza Reding, adaugind ca o decizie va fi luata intr-un interval de doua saptamini.

"Am luat cunostinta de declaratiile secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene care punea sub semnul intrebarii rolul Comisiei Europene de garant al tratatelor UE. Rolul CE de garant al tratatelor este unul dintre fundamentele Uniunii Europene, o Uniune care nu se mentine prin forta, ci prin respectarea reglementarilor de catre toate statele, inclusiv de Franta", explica Reding in discursul sau.

"Vreau sa fiu foarte clara: discriminarea pe baza originii etnice sau rasei nu isi are locul in Europa. Este incompatibila cu valorile pe care este fondata Uniunea Europeana. (...) Cred ca este foarte deranjant faptul ca un stat membru pune sub semnul intrebarii, prin actiunile administratiei sale, valorile comune si reglementarile UE", subliniaza Reding.


Franta nu vrea cearta


Franta si-a exprimat "uimirea" dupa declaratiile critice ale Comisiei Europene privind masurile impotriva romilor, insa doreste evitarea polemicilor. "Am aflat cu uimire de declaratiile doamnei Viviane Reding (comisarul UE pentru Justitie). Nu credem ca prin astfel de declaratii se poate imbunatati soarta si situatia romilor, care sint in centrul preocuparilor si actiunilor noastre", a declarat Bernard Valero, purtatorul de cuvint al Ministerului francez de Externe. "Nu este momentul polemicilor sau declaratiilor de acest fel. Este momentul sa lucram in favoarea romilor. în spiritul acestui obiectiv, colaboram indeaproape cu autoritatile de la Bucuresti, cu partenerii romani si cu Comisia Europeana", precizeaza Valero. "Toata lumea stie bine" ca aproximativ noua milioane de romi din Europa "intimpina probleme de integrare si socializare in tarile respective", subliniaza oficialul francez.

"Exista fonduri europene disponibile, exista fonduri europene oferite si dorim sa fie utilizate mai bine pentru integrarea romilor. Toate eforturile noastre si mobilizarea diplomatica sint orientate spre acest obiectiv. Acest efort al nostru dateaza de mult timp", subliniaza Valero, reamintind ca in timpul presedintiei franceze a UE, acum doi ani, a avut loc o conferinta ministeriala la Paris, pe aceasta tema.


Nu ne vor in spatiul Schengen


Franta sustine ca majoritatea tarilor Uniunii Europene se opun admiterii Romaniei si Bulgariei in zona Schengen inainte de ridicarea mecanismului de monitorizare, dupa ce ministrii de Externe ai tarilor membre au recomandat luni prelungirea monitorizarii. "Nu este doar opinia Frantei. Eu cred ca legatura implicita facuta de toate guvernele (statelor Uniunii) este ca, din moment ce conditiile cerute de mecanismul de control nu sint total indeplinite, nu sint fezabile multe lucruri, inclusiv asigurarea (de catre cele doua tari a) controlului la frontierele externe ale Uniunii. Nimeni nu s-a opus acestui punct de vedere", a declarat secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.

Romania si Bulgaria, care au aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, se afla sub monitorizarea Comisiei Europene (CE), din cauza unor deficiente ale sistemelor judiciare si in lupta impotriva coruptiei. Comisia a precizat insa ca nu exista nici o legatura directa sau cerinta de ordin legal ca Mecanismul de Verificare si Cooperare sa fie ridicat inaintea accederii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.