Internațional

Oamenii fac festinuri inca din epoca de piatra

Ziarul de Vrancea
14 sep 2010 474 vizualizări
Urmele unei "mese" pregatite pentru mai multe persoane în urma cu 12.000 de ani au fost descoperite în Galileea

Ramasitele unui festin organizat in urma cu 12.000 de ani, perioada ce coincide cu inceputul agriculturii, au fost descoperite intr-o pestera din Galilea ce era folosita ca mormint. Natalie Munro si colega ei Leore Grosman, de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, au descoperit in Galilea ramasitele a cel putin 71 de broaste testoase si ale trei alte animale salbatice, o densitate neobisnuit de mare pentru acea perioada, in doua gropi sapate printr-o tehnica speciala. Carapacele broastelor testoase si oasele altor animale prezinta anumite urme care indica faptul ca aceste vietuitoare au fost transate si preparate pentru a fi mincate de catre oameni.

Pina in prezent, cercetatorii doar banuiau faptul ca oamenii organizau festinuri inainte de perioada neolitica, ce a debutat in urma cu 11.500 de ani, insa nu aveau nici o dovada, a explicat Natalie Munro, de la Universitatea Connecticut din SUA, principalul autor al acestui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). "Aceasta descoperire reprezinta prima dovada solida ce confirma ipoteza potrivit careia festinurile in grup existau deja si erau organizate probabil destul de frecvent la inceputul perioadei de tranzitie si odata cu aparitia agriculturii", a adaugat Natalie Munro.

Termenul "neolitic" desemneaza epoca pietrei noi - sau a pietrei slefuite -, care succede epocii pietrei vechi - paleolitic. Neoliticul, care s-a incheiat in jurul anului 3.500 i.e.n., este perioada in care oamenii au trecut de la stadiul de vinatori la cel de agricultori si crescatori de animale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.