Internațional

Piele electronica pentru primii robotii cu simt tactil

Ziarul de Vrancea
14 sep 2010 463 vizualizări
Tranzistori minusculi dispusi intr-o retea extrem de fina pot detecta greutatea unei muste asezate pe "piele"

Robotii vor avea in viitorul apropiat un simt tactil aproape la fel de performant ca si cel uman, iar pacientii cu membre amputate isi vor putea recupera partial acest simt cu ajutorul unei "piei electronice", realizata de doua echipe de cercetatori din California.

Dintre toate simturile, vazul si auzul sint relativ usor de reprodus cu ajutorul unor echipamente electronice, iar cercetarile stiintifice in aceste doua domenii sint deja destul de avansate. însa gustul, mirosul si simtul tactil, simturi complexe, ramin dificil de imitat, rezultatele obtinute in laborator pina la acest studiu fiind mediocre, in comparatie cu simturile umane echivalente.

Urmind doua procedee diferite, echipele de cercetatori de la doua universitati californiene, ale caror studii au fost publicate, duminica, in revista stiintifica Nature Materials, au reusit sa obtina prototipuri de piele artificiala care se apropie foarte mult de pielea umana in ceea ce priveste caracteristicile de suplete si de sensibilitate.

"Timpii nostri de reactie sint comparabili cu cei ai pielii umane, fiind foarte scurti, de ordinul citorva miimi de secunda. Altfel spus, presiunea asupra pielii poate fi simtita instantaneu", a declarat Zhenan Bao, cercetator in cadrul departamentului de inginerie chimica de la Universitatea Stanford, unul dintre autorii studiului.

Pielea sintetica conceputa de echipa coordonata de Zhenan Bao, care integreaza tranzistori minusculi intr-o retea extrem de fina, este capabila sa simta greutatea unei muste-albastre, ce cintareste doar 20 de miligrame.

Pe termen lung, oamenii de stiinta spera sa dezvolte diverse aplicatii medicale pentru "pielea electronica". Ei spera, in principal, sa redea simtul tactil persoanelor cu membre amputate, cu ajutorul unor proteze acoperite cu aceasta piele, asociata sistemului nervos al pacientului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.