Internațional

Moscova a bagat mina Microsoft in gitul opozitiei

Ziarul de Vrancea
14 sep 2010 441 vizualizări
ONG-urile independente si ziarele formatiunilor neafiliate puterii sint controlate la licentele programelor instalate pe calculatoare n de multe ori, masurile punitive sint luate fara verificarea computerelor

Microsoft este acuzata ca ar ajuta autoritatile ruse in campaniile acestora de intimidare a ONG-urilor independente si a ziarelor opozitiei din Rusia. în plus, la adresa companiei lui Bill Gates se aud si acuzatii de extorcare de bani, in cadrul unor operatiuni derulate impreuna cu fortele de securitate ruse, dezvaluie The New York Times, intr-un articol preluat de mass-media ruse neafiliate puterii de la Moscova.

Organizatii ca Transparency International sau Memorial (ale militantilor pentru drepturile omului din Rusia) sustin ca unii dintre avocatii angajati de Microsoft pentru a activa in Rusia ar fi in complicitate cu politisti corupti, pe care i-au ajutat in unele cazuri sa stoarca bani de la oameni de afaceri locali. Pretext pentru extorcare serveau de regula suspiciunile de utilizare a unor programe (software) fara licenta, mentioneaza Agerpres.

Potrivit organizatiilor amintite, zeci de oameni de afaceri rusi au reclamat in legatura cu astfel de practici din partea reprezentantilor Microsoft. Compania respinge acuzatiile, dar reprezentantii sai nu exclud implicarea in astfel de cazuri a unor avocati trimisi in teren pentru a combate actele de piraterie.

Mai mult, subliniaza in acest context ziarul citat, autoritatile ruse recurg la "serviciile avocatilor Microsoft" in noua lor tactica de combatere a opozitiei: confisca - in cadrul unor raiduri ale mascatilor - calculatoarele ONG-urilor sau publicatiilor indezirabile, sub pretextul verificarii daca software-ul Microsoft este sau nu piratat. Potrivit The New York Times, zeci de astfel de raiduri au fost intreprinse in ultimii ani in Rusia, iar avocatii Microsoft au avut un cuvint greu de spus in fiecare din aceste cazuri.

Astfel, in luna ianuarie, politia a confiscat calculatoarele organizatiei "Valul ecologic al Baikalului" din Irkutk, care s-a opus initiativei premierului Vladimir Putin de a redeschide combinatul de celuloza si hirtie din zona, ce polueaza de multa vreme lacul considerat cea mai mare rezerva de apa dulce din lume (circa 23.000 km cubi). Staff-ul organizatiei a demonstrat cu chitante achizitionarea legala a programelor Microsoft, cu toate acestea ofiterul politiei criminale a scris in dosar ca "au fost descoperite softuri fara licenta", ceea ce impune "confiscarea computerelor".

în urma acestor acuzatii, directorul pentru relatii cu publicul de la Microsoft, Kevin Kutz, a avertizat ca Microsoft va rupe orice contract cu avocatii angajati de companie pentru combaterea pirateriei in cazul in care se vor adeveri toate aceste acuzatii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.