Internațional

Iranul cere o cautiune de 500.000 de dolari pentru eliberarea unei turiste americane

Ziarul de Vrancea
13 sep 2010 504 vizualizări
Iranul este pregatit sa o elibereze pe turista americana Sarah Shourd in schimbul unei cautiuni de 500.000 de dolari, a anuntat ieri procurorul Teheranului, Abbas Jafari Dolatabadi.

Acesta a precizat ca Sarah Shourd si cei doi americani alaturi de care a fost arestata in iulie 2009, pe teritoriul iranian, in apropiere de frontiera irakiana, au fost acuzati oficial de "spionaj" de un judecator si ca dosarul lor este "practic inchis". "In ceea ce o priveste pe femeia acuzata, a fost stabilita o cautiune de 5 miliarde de riali (circa 500.000 de dolari) si ea poate fi eliberata dupa ce o plateste", a adaugat procurorul Teheranului. Eliberarea lui Sarah Shourd "din mila islamica" a fost anuntata initial de guvernul iranian pentru simbata, dar a fost blocata in ultimul minut de justitie, care a afirmat ca examinarea dosarului celor trei turisti americani "nu a fost definitivata". Justitia iraniana a prelungit in schimb perioada de detentie pentru ceilalti doi americani, Shane Bauer si Josh Fattal, a precizat Jagari Dolatabadi.


Fumatul nu mai este interzis in galeria unde sint blocati cei 33 de mineri chilieni


Minerii chilieni blocati de peste o luna in subteran au primit permisiunea de a fuma. Echipele de salvare au restabilit in totalitate sistemul de ventilatie al minei, fapt ce face posibila pomparea de aer proaspat in subteran. Acest lucru a permis, la rindul sau, onorarea partiala a rugamintii minerilor, care se afla in stare de stres si care au cerut alcool si tigari. Cu toate acestea, anularea interdictiei privind fumatul va presupune mentinerea unor restrictii. Astfel, in fiecare zi minerii vor primi cite doua pachete de tigarete pentru toti, pentru a nu vicia excesiv aerul din subteran. "Nu le vom da prea multe tigarete. Chiar daca sistemul de ventilatie a inceput sa functioneze mai bine, acesti oameni sint in continuare intr-o capcana subterana, iar ventilatia de acolo nu poate fi optima", a declarat doctorul Jorge Diaz, responsabil pentru sanatatea minerilor blocati. în ceea ce priveste solicitarea minerilor de a primi alcool, autoritatile au refuzat sa o onoreze. Reamintim ca cei 32 de mineri chilieni si un miner bolivian au ramas blocati in subteran, in urma unei surpari la mina San Jose din nordul Chile, survenita la 5 august.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.