Internațional

2012, anul in care Soarele ne va stinge becurile

Ziarul de Vrancea
11 sep 2010 1070 vizualizări
O ghirlanda de lumini se aprinde brusc pe cer. Becurile încep sa pilpiie si dupa citeva secunde se sting. Toata tara ramine în bezna

Situatia se repeta in intreaga lume. Un an mai tirziu, situatia nu se schimba. Se inregistreaza milioane de morti, iar civilizatia noastra se apropie de sfirsit. Cauza, o puternica furtuna solara, noteaza vineri ziarul ABC, citat de Agerpres.


Este o descriere scoasa parca dintr-un film apocaliptic de la Hollywood dar din pacate ar putea sa nu fie fictiune. Face parte din raportul publicat acum doi ani de Academia Nationala de Stiinte a SUA (NAS) finantata de NASA. Studiul avertizeaza ca uriase fascicole de plasma provenite din Soare ar putea atinge planeta noastra, in 2012 sau 2013, cind activitatea astrului rege va atinge virful ca parte a ciclului solar de unsprezece ani. Este greu sa se intimple asa ceva, dar exista o posibilitate reala.

Actuala dependenta de electronica si de comunicatiile prin satelit presupune ca o ampla furtuna spatiala sa provoace de 20 de ori mai multe pagube economice decit uraganul Katrina. Daca ceva asemanator s-ar intimpla, am avea vreo sansa? Cercetatorii de la Universitatea din Bardford cred ca da, cu conditia sa nu fim luati prin surprindere si sa fim alertati timpuriu pentru a putea lua masuri. în acest sens se lucreaza deja la dezvoltarea unui nou sistem pentru a prezice marile miscari solare.


Ce inseamna o furtuna solara


Furtunile solare implica eliberarea de uriase cantitati de gaz fierbinte si de forte magnetice in spatiu la o viteza de 1.600.000 de kilometri pe ora. Desi marile eruptii solare intirzie in mod normal sa ajunga pe Pamint, catastrofa s-ar putea precipita, avind in vedere ca una dintre cele mai mari, cea inregistrata in 1859, a atins planeta noastra in doar 18 ore (denumita "Evenimentul Carrington", de la astronomul britanic care l-a masurat si care a provocat un colaps in majoritatea retelelor mondiale de telegrafie). Fulgerele solare care ar putea provoca atitea pagube nu ar dura decit citeva minute.

Pina acum predictiile meteorologice solare nu s-a facut decit manual. Expertii cauta imagini pe satelit in doua dimensiuni ale Soarelui si evalueaza probabilitatea unei activitati viitoare. însa echipa de la Centrul de Computerizare Vizuala al Universitatii Bradford (Marea Britanie) a creat primul sistem accesibil de predictie automatizata, folosind imagini in 3D generate de satelitul NASA si al Agentiei Spatiale Europene (ESA), Observatorul Solar si Heliosferic (SOHO).


Avertisment cu sase ore inainte de dezastru


Sistemul, denumit ASAP, din engleza "As soon as posible", deja folosit de NASA si de ESA, identifica si clasifica petele solare. Sistemul este capabil sa prezica cu precizie o furtuna solara cu sase ore inainte, iar echipa lucreaza pentru a obtine o predictie similara si pentru marile eruptii solare viitoare.

"Predictia meteorologica solara este inca in stadiu incipient, probabil acolo unde se aflau prognozele meteo de acum 50 de ani. Totusi, sistemul nostru este un mare pas inainte", a explicat profesorul Rami Qahwaji, care conduce cercetarile. Potrivit lui, "crearea unui sistem automatizat se poate lucra in timp real, deschizind posibilitatea unei predictii mult mai rapide". Pe de alta parte, oamenii de stiinta cred ca noul satelit al NASA, Observatorul Dinamic Solar (SDO), care a intrat in functiune in luna mai, va urmari in detaliu activitatea solara si va spori capacitatea de predictie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.