Internațional

Infractiuni pe internet. Victime: majoritatea utilizatorilor

Ziarul de Vrancea
10 sep 2010 543 vizualizări
Tarile cele mai afectate de criminalitatea cibernetica sint China, Brazilia, India si Statele Unite

Circa doua treimi dintre utilizatorii de internet din lume au fost deja victime ale criminalitatii cibernetice si putini dintre ei cred ca escrocii pot fi gasiti si pedepsiti, conform unui studiu publicat de societatea de securitate informatica Symantec. Din cele 7.000 de persoane din 14 tari intervievate pentru realizarea studiului, intitulat "Norton Cybercrime report: the human impact", 65% au declarat ca au fost victime ale infractionalitatii pe internet.

China se afla pe primul loc din acest punct de vedere. 83% dintre internautii chinezi chestionati au declarat ca au fost deja tinta unui virus informatic, al furtului de identitate, al unei fraude cu carti de credit sau de alt tip, conform acestui studiu. Brazilia si India urmeaza la egalitate cu 76% din internauti victime declarate ale infractionalitatii informatice, iar pe locul patru se afla SUA, cu 73%.

Victimele, adesea furioase, nu sint totusi mai putin resemnate si au tendinta de a nu depune plingere intrucit cred ca exista putine sanse ca demersurile lor sa duca la un rezultat, potrivit studiului. Totusi, reaminteste Symantec, "este crucial sa semnalam ca am fost victime ale criminalitatii informatice, pentru ca politia poate ajunge la anumite rezultate stabilind analogii plecind de la mai multe cazuri similare care, izolate, par lipsite de importanta".

"Infractorii informatici fura in mod expres sume mici pentru a nu fi detectati, dar totul se aduna", afirma Adam Palmer, principalul consilier in materie de securitate informatica al Norton, ramura antivirus al Symantec. Nesemnalind un furt, "ii ajutam pe criminali sa ramina in afara radarului", subliniaza el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.