Internațional

Amenintari directe pe fondul repatrierilor fortate

Ziarul de Vrancea
10 sep 2010 633 vizualizări
Franta leaga integrarea romilor de intrarea in spatiul Schengen

Ministrul Imigratiei si secretarul de stat pentru Afaceri Europene au venit ieri la Bucuresti pentru a convinge autoritatile romane sa instituie un plan de integrare a tiganilor in societate n intre timp, Parlamentul European a cerut Frantei sa suspende expulzarile, dar Guvernul de la Paris a respins prevederile rezolutiei


Parlamentul European a votat o rezolutie privind situatia romilor in Europa in care condamna actiunile intreprinse de guvernul francez de repatriere a unor grupuri de romi originari din Romania si Bulgaria si cere incetarea imediata a acestor masuri. Rezolutia adoptata ieri de Parlamentul European atrage atentia ca expulzarile in masa si colectarea datelor biometrice sint ilegale, subliniind ca sint incalcate prevederile Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale. Potrivit rezolutiei adoptate de socialisti, liberali, verzi si comunisti, Franta ar trebui sa suspende imediat expulzarile persoanelor de etnie roma. Eurodeputatii au atras atentia ca prin colectarea datelor biometrice se incalca prevederile Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale.

Totodata, a fost acceptat si un amendament care mentioneaza ca problematica romilor nu trebuie sa afecteze aderarea la spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei. Rezolutia, propusa si sustinuta de grupurile socialist (S&D), liberal (ALDE), Verzii si comunist (Stinga Unita Europeana - GUE/NGL), a fost adoptata cu 337 voturi pentru, 245 voturi contra si 51 abtineri.


Rezolutia partidului lui Sarkozy nu a avut succes in fata eurodeputatilor


Documentul apreciaza ca actiunile recente ale guvernului francez de repatriere a romilor au caracter discriminatoriu si vin in contradictie cu legislatia europeana. Rezolutia respinge orice tentativa de a pune semnul egalitatii intre imigratie si criminalitate si de generalizare in sensul culpabilizarii unei intregi comunitati pentru acte ce trebuie tratate individual, de la caz la caz. în plus, este exprimat si regretul fata de reactia tardiva si limitata a Comisiei Europene si se solicita o monitorizare mai buna a utilizarii fondurilor UE destinate integrarii sociale a romilor.

O rezolutie pe aceeasi tema, prezentata de grupul PPE (din care face parte si UMP, partidul aflat la guvernare in Franta), a fost respinsa ieri in plenul PE cu 328 voturi contra, 287 voturi pentru si 20 abtineri. Documentul solicita CE si statelor membre sa adopte si implementeze o strategie europeana pentru integrarea romilor, dar nu cerea explicit Frantei sa inceteze practica expulzarilor romilor de pe teritoriul francez catre tarile de origine. De la inceputul anului, 8.313 etnici romi originari din Romania si Bulgaria au fost repatriati din Franta, fata de 9.875 in intregul an 2009.


Repatrierile vor continua


Rezolutia Parlamentului nu are caracter obligatoriu. Ca urmare, ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson, a declarat ieri la Bucuresti ca "nu se pune problema" ca Franta sa suspende repatrierea romilor. "Parlamentul European si-a depasit prerogativele, iar noi nu ne vom supune unui dictat politic", a adaugat el, afirmind ca "Franta aplica scrupulos dreptul comunitar si respecta cu scrupulozitate legea republicana franceza".

In schimb, Franta va cere Romaniei sa creeze un "plan national de urgenta" pentru integrarea cetatenilor de etnie roma pe teritoriul sau, a declarat secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche. "Franta va solicita (asumarea de) angajamente privind cooperarea politieneasca si judiciara, lupta impotriva traficului de persoane, integrarea romilor in Romania prin crearea unui plan national de urgenta (pentru perioada) 2010-2013", a declarat Lellouche, inainte de o serie de intrevederi prevazute cu mai multi lideri romani. Planul de urgenta va putea fi finantat prin fonduri europene in valoare de un miliard de euro, a mai spus Lellouche.

Insa intr-un interviu aparut tot ieri in Le Monde, Lellouche spune ca Franta ar putea impiedica aderarea la spatiul Schengen a Romaniei, daca guvernul nu prezinta un plan de integrare a tiganilor. "Nu putem stabili o legatura juridica intre cele doua chestiuni. Dar daca Romania nu prezinta planul integrarii romilor, fiecare va suporta consecintele", a conchis Lellouche.

Seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, a replicat imediat spunind ca un plan detaliat de actiune comuna se afla de mai multe zile pe masa partii franceze spre analiza si cuprinde masuri pentru incluziunea sociala, un plan in materia combaterii infractionalitatii si actiuni comune la nivel european pe tema romilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 7 ore, 57 minute, 53 secunde
Noi traim de o mie de ani cu ei iar voua vi s-a acrit doar de cativa? De ce sa-i integram noi si nu voi? Cu ce suntem noi vinovati ca s-au aciuat aici iar acum va doresc pe voi? Nu asigurati voi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.