Internațional

O bisericuta din SUA pune in pericol trupele din Afganistan

Ziarul de Vrancea
9 sep 2010 539 vizualizări
Pastorul ei si-a anuntat intentia de a arde Coranul la 11 septembrie n controversatul plan de comemorare a atentatelor din 2001 a fost condamnat în întreaga lume n sentimentele antiislamice in SUA si antiamericane in lumea araba vor creste, avertizeaza liderii americani

Intentia unei Biserici americane de a arde in public Coranul la 11 septembrie a atras ieri semnale de alarma in intreaga lume, Statele Unite afirmind ca se tem pentru viata militarilor lor in Afganistan si ca sint preocupate de o intensificare a sentimentului antiislamic. Dove World Outreach Center, o mica grupare fundamentalista crestina cu sediul in Florida, vrea sa arda in public exemplare din Coran simbata, la Gainesville, cu ocazia comemorarii a noua ani de la atentatele din 11 septembrie. Initiativa, care urmeaza sa elogieze memoria victimelor atentatelor, intervine intr-un moment delicat: musulmanii celebreaza in jurul datei de 10 septembrie sfirsitul Ramadanului.

Acest proiect reprezinta o "sursa de preocupare" si "ne pune in pericol trupele", a declarat Casa Alba, reiterind temerile exprimate de generalul David Petraeus, comandantul fortelor internationale in Afganistan. "Sint foarte ingrijorat in legatura cu posibilele repercusiuni", a declarat generalul, apreciind ca acest gest ar putea alimenta propaganda talibanilor in Afganistan si ar intensifica sentimentul antiamerican in lumea musulmana.

Pastorul Dove World Outreach Center, Terry Jones, a afirmat la postul CNN ca "declaratiile generalului erau luate foarte in serios", dar ca era "ferm hotarit" sa duca proiectul la bun sfirsit si ca "nu putem sa dam inapoi in fata pericolelor islamului".

La rindul sau, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat, in timpul unui dineu de celebrare a incheierii postului (Iftar), organizat la Departamentul de Stat: "Sint incurajata de condamnarea clara si fara echivoc a acestui gest nerespectuos, condamnare care a venit din partea liderilor americani de toate religiile (...), precum si a liderilor americani laici si liderilor de opinie".

Iranul a apreciat ca realizarea demersului va duce la reactii "incontrolabile".

Compusa din aproximativ 50 de membri, Biserica Dove World Outreach Center, creata in 1986, acuza islamul ca incearca sa domine lumea si a facut un apel la alte grupuri religioase sa participe la "Ziua internationala pentru arderea Coranului". Mai multe asociatii musulmane au apreciat ca acest demers confirma intensificarea islamofobiei in Statele Unite, unde un plan de construire a unui centru islamic in apropiere de Ground Zero, la New York, genereaza polemici aprinse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.