Internațional

Premierul Vlad Filat da asigurari ca Republica Moldova va ramine un stat suveran

Ziarul de Vrancea
8 sep 2010 452 vizualizări
Tratatul de baza cu Romănia va fi semnat n urmeaza impacarea cu Moscova n intre timp, moldovenii se pregatesc sa mearga iarasi la vot

Republica Moldova va ramine un stat suveran si independent, iar Tratatul de baza cu Romania "trebuie si va fi semnat", a declarat prim-ministrul moldovean Vlad Filat, intr-un interviu pentru ziarul rus Kommersant. în privinta referendumului constitutional, Filat considera ca invalidarea lui nu este un esec, ci o realitate pe care "trebuie sa o acceptam si sa mergem mai departe".

Premierul moldovean a refuzat sa precizeze daca la alegerile parlamentare anticipate alianta aflata la guvernare va participa in bloc sau fiecare partid separat. "Haideti sa nu anticipam lucrurile. Va veni timpul si partidul pe care il conduc (Partidul Liberal Democrat, PLDM, n.red.) isi va face publica hotarirea", a spus el.


Impacarea cu Rusia


Potrivit lui Filat, relatiile dintre tara sa si Rusia se vor imbunatati dupa alegeri. Totusi, el a precizat ca si in timpul ramas pina la scrutin - care va avea loc cel mai probabil pe 14 noiembrie - este "posibila o separare a emotiilor de ceea ce intr-adevar ne leaga si trebuie sa ne lege de Rusia". Filat a afirmat ca i-a trimis omologului sau rus, Vladimir Putin, o scrisoare pe aceasta tema, dar ca deocamdata nu a primit nici un raspuns. "înteleg ca ultima perioada de timp a fost una destul de complicata pentru premierul rus. Incendii, seceta. Sper insa ca ne va da totusi un raspuns", a afirmat el.


"Se poate vorbi cu Smirnov"


Referindu-se la o intrevedere recenta pe care a avut-o cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, premierul a apreciat ca "se poate vorbi cu el si se poate ajunge la o intelegere". "întotdeauna am spus si spun si acum: unirea tarii se va produce cu viteza care corespunde vitezei cresterii bunastarii oamenilor care locuiesc pe malul drept al Nistrului. Eu inteleg acest lucru. La aceasta se poate ajunge nu prin declaratii si afirmatii, ci prin actiuni", a subliniat premierul.

Potrivit lui Filat, o realizare importanta este faptul ca Germania si Rusia au purtat discutii in legatura cu problema transnistreana. "Germania este tara al carei nivel al relatiilor cu Rusia permite luarea unor hotariri si asigurarea executarii lor. Faptul ca Germania si-a asumat aceasta initiativa (privind solutionarea comuna a problemei transnistrene, n.r.) consider ca este un lucru bun pentru toti", a adaugat Filat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.