Internațional

Moldovenii au preferat sa urmareasca referendumul de acasa

Ziarul de Vrancea
7 sep 2010 441 vizualizări
Vizitatorii site-ului Comisiei Electorale au fost de doua ori mai numerosi decit cei care au mers la vot n chestionarea populara pe tema modificarii Constitutiei va fi invalidata din cauza absenteismului: doar 29% de votanti, fata de procentul minim de 33%

Referendumul din Republica Moldova a esuat, potrivit datelor prezentate ieri de Comisia Electorala Centrala, care a anuntat o prezenta la vot de 29,05 la suta, ceea ce reprezinta mai putin de o treime din populatia cu drept de vot. Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale, a declarat ca aceste date contin si cifrele din strainatate. Pentru validarea referendumului, era nevoie de prezenta a 33,3 la suta din alegatori. Rezultatele finale vor fi prezentate miine, iar datele definitive vineri. Comisia Electorala Centrala inca nu poate anunta oficial invalidarea scrutinului intrucit nu detine toate procesele verbale.

Iurie Ciocan, secretarul Comisiei, a remarcat ca referendumul constitutional ar fi fost validat daca toate persoanele care au accesat duminica site-ul institutiei ar fi mers si la vot. "Daca toti cetatenii care au accesat site-ul nostru intre orele 21.00 si 22.00 - 1,5 milioane - ar fi mers si la vot, atunci referendumul ar fi fost validat. Interesul pentru referendum a fost foarte ridicat in rindul publicului nostru, dar nu si in rindul alegatorilor", a spus el.

Presedintele interimar al tarii, Mihai Ghimpu, si premierul Vladimir Filat au atribuit esecul actiunilor de boicotare initiate de Partidul Comunist. Cu toate acestea, Ghimpu si Filat au recunoscut existenta unei lipse de coerenta la nivelul partidelor care doreau modificarea Constitutiei. "A existat o lipsa de unitate in aceasta campanie, la nivelul Aliantei pentru Integrarea Europeana", subliniaza Ghimpu.


Alegeri parlamentare anticipate pina la sfirsitul anului?


Delegatia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei care a monitorizat referendumul a cerut autoritatilor de la Chisinau sa organizeze alegeri parlamentare in acest an, iar politicienilor sa propuna solutii pentru functionarea stabila a institutiilor si "sa lase in urma disputele politice sau personale", arata un comunicat oficial. Adunarea "va urmari indeaproape evolutiile" din aceasta tara in cadrul procedurii sale de monitorizare si va monitoriza alegerile din 2010, mai precizeaza comunicatul

Si liderul Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin, a cerut dizolvarea imediata a parlamentului tarii si anuntarea alegerilor parlamentare anticipate, dupa care sa fie modificata constitutia in privinta procedurii de alegere a presedintelui, de catre viitorul legislativ.

Voronin s-a declarat multumit de "nivelul inalt de constiinta a populatiei", deoarece aceasta a boicotat referendumul. Fostul sef al statului a spus ca au fost comise incalcari mari in timpul plebiscitului, dar ca nu le va prezenta.

Viitorul parlament urmeaza sa inceapa procedura de modificare a constitutiei privind modul de alegere a presedintelui, inaintata de comunisti in luna aprilie, si anume reducerea pragului de alegere a presedintelui in parlament de la 3/5 din voturile deputatilor la majoritatea simpla. El a adresat partidelor politice un apel la dialog, dar a mentionat ca acest dialog va fi posibil doar dupa urmatoarele alegeri. "Doar un dialog cu adevarat sincer va pune bazele iesirii din rusinoasa criza politica", a spus el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.