Internațional

Moldovenii - indiferenti la alegerea presedintelui

Ziarul de Vrancea
6 sep 2010 563 vizualizări
Referendumul organizat ieri in Republica Moldova avea o singura intrebare: "Sinteti pentru modificarea Constitutiei care sa permita alegerea presedintelui Republicii Moldova de catre intreg poporul?" n pina acum, seful statului era ales de Parlament n afluenta la urne a fost slaba

Moldovenii de peste Prut au fost chemati ieri la urne ca sa decida daca isi aleg presedintele prin vot direct sau daca aceasta responsabilitate va ramine in sarcina Parlamentului. "Sinteti pentru modificarea Constitutiei care sa permita alegerea presedintelui Republicii Moldova de catre intreg poporul?", este intrebarea la care trebuie sa raspunda cei aproximativ 2,7 milioane de cetateni inscrisi pe listele electorale. Initiativa organizarii unui referendum constitutional a fost lansata, dupa ce parlamentul a esuat de doua ori in incercarea de a alege un nou sef de stat, in urma scrutinului din 29 iulie 2009.


Boicot din partea opozitiei


Comunistii au boicotat referendumul. Ex-presedintele si liderul comunist Vladimir Voronin a explicat de ce: trecerea la alegerea directa a sefului statului pune in pericol independenta Republicii Moldova. El a facut un apel televizat alegatorilor sai: "Daca veti iesi la referendum si reforma va avea loc, atunci vom avea in primul rind un referendum pentru iesirea din CSI, apoi unul pentru unirea cu tara muma - Romania si inca un referendum de aderare la NATO si alte prostii care nu vor lasa nimic din tara lui Stefan cel Mare si Bogdan Intemeietorul, din statul constituit in 1940 si republica independenta pe care o construim de 20 de ani. Va chem pe toti sa nu participati la referendum, mai bine catati-va de treaba, catati-va de familii si pregatiti-va de iarna, pentru ca iarna va fi grea", a spus Voronin.

Liderul comunistilor argumenteaza ca, fara sustinerea unei majoritati parlamentare, presedintele ales de popor nu va aduce schimbarea in bine promisa de alianta de guvernare. "Din acest motiv trebuie sa cerem organizarea de alegeri parlamentare anticipate", a sustinut Voronin. El il da contraexemplu pe primul presedinte al republicii, Mircea Snegur: "Oare Mircea Snegur nu a fost ales in mod direct, dar cu ce ne-am ales: razboi intre Snegur si premierul Andrei Sangheli si razboi in Transnistria. Acelasi lucru e si cu Petru Lucinschi (succesorul lui Snegur, n.r.) care se tot vaicarea atunci ca nu are imputerniciri destule".

De precizat ca Mircea Snegur nu a fost ales, ci numit presedinte al RSS Moldova, la 3 septembrie 1990, de catre Sovietul Suprem al acestei republici, functie pe care a detinut-o pina la 1 decembrie 1996, cind a pierdut alegerile in fata lui Petru Lucinschi.


La inchiderea editiei: Absenteismul pune referendumul sub semnul intrebarii


Rezultatul referendumului este previzibil: ultimul sondaj de opinie, realizat cu o luna in urma, arata ca noua din zece alegatori aveau de gind sa voteze "pentru" la chestionarea populara. Potrivit sondajului IMAS, 73% dintre alegatorii R. Moldova sustineau atunci ca vor participa la referendumul privind modificarea Constitutiei, iar 91% dintre acestia spuneau ca vor vota "pentru".

Exista insa o conditie necesara pentru validarea chestionarii: o treime din populatia cu drept de vot sa se prezinte la urne, un procent ce pare destul de ridicat, avind in vedere ca la ora 16 abia 18% dintre alegatori votasera.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.