Internațional

Se inaspresc declaratiile pe tema repatrierii romilor

Ziarul de Vrancea
2 sep 2010 495 vizualizări
Francezii reproseaza Romăniei ca nici nu s-a atins de banii alocati programelor de integrare a minoritatii rome n ei propun initierea unei strategii europene de integrare, dar presedintele Basescu sustine ca asta a cerut si el cu doi ani in urma

Ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson, si secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, au aparat, marti, la Bruxelles, politica Parisului in materie de securitate, care include repatrierea romilor aflati in situatie ilegala. Comisia Europeana nu a facut comentarii in urma intrevederilor, dar, potrivit unui functionar european, comisarii au insistat in fata reprezentantilor francezi asupra faptului ca nu trebuie doar sa se discute despre expulzarea celor care nu respecta legea, ci si despre integrarea necesara a romilor in Europa, indiferent de tara de origine sau cea gazda.


In Romania sau in Europa?


Oficialii europeni s-au intilnit si cu reprezentanti ai Romaniei, care au ridicat semne de intrebare cu privire la expulzari. Comisia Europeana ar urma sa prezinte astazi un raport preliminar asupra acestei probleme.

Francezii au sustinut la Bruxelles ca politica Parisului in acest caz este conforma legilor nationale si europene si nu este una discriminatorie. In plus, Pierre Lellouche, a criticat Guvernul roman, afirmind ca acesta a cheltuit doar 0,4 la suta din cele cinci miliarde de dolari pe care le primeste anual de la Uniunea Europeana pentru integrarea minoritatii rome.

Replica a venit ieri de la presedintele Traian Basescu, care a afirmat ca a cerut in 2008 elaborarea unei strategii la nivelul Uniunii Europene privind integrarea populatiei de romi. El spune ca un proiect in acest sens trebuia sa fie elaborat in primul trimestru al anului trecut, dar ca tarile mari din UE au determinat Comisia Europeana sa renunte la proiect.


Italienii recurg si ei la repatrieri


Primarul Romei, Gianni Alemanno, a avertizat ieri ca romii stabiliti in capitala Italiei risca sa fie expulzati daca nu fac dovada surselor de venit si domiciliilor stabile, precizind ca in curind va incepe demolarea minitaberelor de romi construite ilegal. O tabara de nomazi din Roma a fost demolata ieri dimineata, iar cei 20 de romi de acolo au acceptat repatrierea in Romania, potrivit anuntului facut ieri de consilierul pentru Siguranta Urbana la Primaria capitalei Italiei.


Apel la boicotarea produselor frantuzesti


Federatia Asociatiilor de Romani din Europa le cere tuturor romanilor din tara si din strainatate ca vineri, timp de o zi, sa refuze sa achizitioneze produse sau servicii ale companiilor din Franta, in semn de protest fata de "jignirile administratiei franceze". "Nefiind prima data cind reprezentantii de seama ai Frantei ne insulta, am propus un raspuns pragmatic, nu vocal, pentru a evita escaladarea tonului: vineri, 3 septembrie, nu vom achizitiona nimic ce provine din Franta", declara presedintele FADERE, Daniel Tecu.

"Gesturile oficialilor francezi nu ofenseaza doar cele 3 milioane si jumatate de romani din diaspora europeana", ci si romanii de pretutindeni, in opinia reprezentantilor FADERE. "Ne exprimam totodata speranta ca o singura zi este suficienta pentru a fi inteles mesajul nostru si ca pe viitor vor aparea argumente concrete pentru a-i privi din nou pe francezi cu aceeasi simpatie ca si in trecut", se mai arata in comunicatul organizatiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.