Internațional

Minerii prinsi la 700 metri sub pamint nu vor scapa mai devreme de doua luni

Ziarul de Vrancea
30 aug 2010 520 vizualizări
n operatiunile de salvare vor dura cel putin doua luni, in varianta cea mai optimista n astazi incepe forarea unui put vertical, dar in acest caz abia peste trei luni se va putea ajunge in adapostul minerilor

Saparea unui put de ajutor pentru scoaterea celor 33 de mineri blocati de la inceputul lunii august la 700 de metri sub pamint, in nordul statului Chile, va incepe astazi, dar Guvernul continua sa analizeze si alte posibile solutii mai rapide. Utilajele de excavare de productie australiana Strata 950 urmeaza sa foreze timp de trei sau patru luni pentru a ajunge la minerii blocati in subteran. Coordonatorul lucrarilor, inginerul Andre Sougarret, a precizat ca "tunelul (...) spre refugiul (unde se afla minerii) va cobori la 702 metri in linie dreapta".

Putul, cu un diametru de 66 de centimetri, urmeaza sa permita iesirea la suprafata a minerilor, ramasi in subteran in urma cu 24 de zile, dupa o aluncare de teren in mina de aur si cupru de la San Jose, situata la 800 de kilometri de Santiago. Minerii sint informati in legatura cu durata operatiunilor, potrivit autoritatilor.


Depresia, cel mai mare inamic


Cinci dintre ei au prezentat deja semne de "depresie", dar starea lor s-a imbunatatit, a anuntat ministrul Sanatatii, Jaime Manalich, precizind ca restul grupului are moralul foarte ridicat, potrivit imaginilor video difuzate de posturile de televiziune. "Pentru aceste persoane care erau mai izolate si comunicau mai putin (decit restul grupului), furnizarea de alimente, primirea vesti de la familiile lor (prin sonde) si repartizarea in 11 grupuri de cite trei, in care unii trebuie sa aiba grija de altii, au dat rezultate extraordinare", a spus el. Pentru a-i mentine ocupati, ministrul Minelor, Laurence Golborne, le-a promis ca "duminica va exista o comunicare intre fiecare miner si un membru al familiei sale".

De asemenea, el a prezentat presei mai multe obiecte care vor fi trimise in subteran in zilele urmatoare: aparate MP3 cu casti, un proiector pentru a urmari inregistrari video, inclusiv meciuri de fotbal, jocuri de zaruri, imbracaminte si sosete cu fir de cupru care protejeaza impotriva bacteriilor.


Seful statului vrea sa-i vada pe mineri la suprafata in trei saptamini


Potrivit ziarului La Tercera, presedintele chilian Sebastian Pinera exercita presiuni asupra autoritatilor locale, insistind ca minerii sa fie adusi la suprafata pina la 18 septembrie, ziua Bicentenarului independentei statului Chile. Mai multi tehnicieni au mentionat posibilitatea extinderii unuia dintre cele trei pasaje inguste deja sapate, ajungind pina la 600 de metri adincime, la nivelul unui atelier. Celelalte doua pasaje, de 700 de metri lungime, sint folosite pentru a permite trimiterea de alimente si scrisori minerilor.

"Putem sa folosim echipamente de forare cu diametru mai mare, pentru a extinde unul dintre pasajele deja existente", a declarat unul dintre directorii companiei Geotec, Walter Herrera, adaugind ca forajul s-ar putea incheia in circa doua luni. Minerii pot sa se deplaseze pina la atelier, deoarece accesul la aceasta zona nu a fost obstructionat.

Potrivit ministrului Minelor, al treilea pasaj va fi largit cu 10-30 de centimetri, pentru a trimite obiecte "de dimensiuni mai mari". într-o a doua faza, se vor face analize care sa stabileasca daca acesta trebuie marit si mai mult pentru a permite scoaterea minerilor.

"Presedintele Pinera ne-a insarcinat sa gasim solutii mai rapide, am trecut in revista zece optiuni diferite, care sint examinate de tehnicieni ai ENAP (compania petroliera publica) si Codelco (compania miniera publica), dar, pentru moment, nu avem alta solutie", a spus el, la postul Radio Cooperativa.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.