Internațional

Germania cere Romăniei sa recunoasca Kosovo

Ziarul de Vrancea
28 aug 2010 518 vizualizări
n solicitarea a fost adresata celor cinci tari membre UE care au ignorat pina acum proclamarea unilaterala a independentei provinciei din sudul Serbiei

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a cerut tuturor tarilor membre UE sa recunoasca independenta Kosovo, pe care o considera "o realitate" dupa anuntarea avizului Curtii Internationale de Justitie. La incheierea unei intilniri cu lideri politici din Kosovo, Westerwelle a declarat ca ingrijorarea unora dintre tarile europene privind faptul ca independenta Kosovo va deveni un precedent sint lipsite de fundament. "Recunoasterea Kosovo este un caz sui generis si este un mesaj clar, si pentru Uniunea Europeana", a declarat seful diplomatiei germane, aflat in cea de-a treia zi a unei vizite in tarile fostei Iugoslavii.

Westerwelle a reamintit ca 22 dintre cele 27 de state membre UE au recunoscut independenta Kosovo, despre care a apreciat ca este "o realitate" confirmata de publicarea avizului Curtii Internationale de Justitie. CIJ a decis, la sfirsitul lunii iulie, ca proclamarea independentei fostei provincii sirbe nu a incalcat dreptul international.

"Alte cinci (tari membre UE) ezita", a adaugat el. "Si le cerem ca, dupa decizia Curtii Internationale, sa urmeze majoritatea Uniunii Europene. Este o majoritate clara", a spus Westerwelle. Dintre membrii UE, Spania, Slovacia, Romania, Grecia si Ciprul nu au recunoscut Kosovo. Independenta fostei provincii sirbe a fost recunoscuta pina in prezent de 69 de state, reprezentind mai mult de o treime dintre cele 192 de tari membre ONU. Serbia, sustinuta de Rusia, nu recunoaste secesiunea si considera Kosovo drept provincie sirba.

Westerwelle avertizase joi Serbia ca are putine sanse sa adere la Uniunea Europeana daca nu adopta o atitudine "cooperanta" fata de Kosovo. Viitorul Balcanilor consta in aderarea la Europa, dar "in opinia noastra, nu poti fi membru al Uniunii Europene decit daca ai ca obiectiv cooperarea si daca esti pregatit sa rezolvi probleme de vecinatate prin cooperare", a declarat el, la Belgrad, in urma unei intrevederi cu prim-ministrul sirb, Mirko Cvetkovici.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.