Internațional

Politica Frantei fata de tigani, aspru criticata nu de Romănia, ci de ONU

Ziarul de Vrancea
28 aug 2010 527 vizualizări
Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale a sesizat Comisia Europeana in problema romilor trimisi de Franta in Romănia n Franta a raspuns deja ca respecta "cu scrupulozitate" legislatia europeana" n la Bucuresti, autoritatile sustin ca nu au primit nici un semnal

întoarcerea romilor din Franta a fost voluntara, dar daca exista vreun semnal ca aceste intoarceri s-au petrecut in alt mod decit cel prevazut de dreptul comunitar si legislatia europeana, autoritatile romane vor interveni imediat pentru a-si sprijini cetatenii, a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu. "S-a folosit frecvent, atit in Romania, cit si in Franta, termenul «expulzari». Din punct de vedere oficial, datele pe care le avem la dispozitie in acest moment ne indica faptul ca au fost intoarceri voluntare ale cetatenilor romani pe teritoriul tarii. Daca exista oricare semnal ca aceste intoarceri voluntare s-au petrecut in alt mod decit cel prevazut de dreptul comunitar si legislatia celor doua tari membre, vom interveni imediat in sprijinul acordat cetatenilor romani", a afirmat Mocanu, intr-o conferinta de presa pe tema problemele romilor in relatia cu Franta.

"Nu putem sa facem aprecieri in lipsa unor elemente concrete si, pina acum, nu avem nici un fel de element concret care sa ne determine sa aducem acuzatii sau critici severe partii franceze", a conchis Mocanu. Cooperarea si responsabilitatea Romaniei si Frantei in gestionarea situatiilor legate de cetatenii romani, precum si a celor de incluziune sociala a cetatenilor romani de etnie roma au fost dezbatute in cadrul unei reuniuni interministeriale care a avut loc miercuri, 25 august, in Franta.


Comitetul ONU impotriva discriminarii alerteaza UE


Luarile de pozitie ale Bisericii si ale organizatiilor de aparare a drepturilor omului au fost de intarite de Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale (CERD), care anunta vineri ca se pregateste sa alerteze institutiile europene privind problema romilor, apreciind ca este vorba despre o problema europeana care trebuie rezolvata in maniera globala. Cei 18 experti ai CERD, care au criticat Franta cerindu-i sa evite expulzarile colective ale romilor, au lansat o procedura de alerta rapida in aceasta privinta. "Obiectivul este alertarea diferitelor institutii cu privire la problema romilor si sa le amintim obligatiile lor pentru ca masurile luate sa nu fie discriminatorii", a explicat raportorul special pentru examinarea Frantei, americanul Pierre-Richard Prosper.

Procedura de alerta a Comitetului nu este activata decit in maniera exceptionala, vizind "situatii deosebit de grave de manifestari extrem de preocupante privind discriminari rasiale masive", a precizat o sursa diplomatica apropiata Comitetului.

Expertii CERD au publicat vineri o serie de recomandari pentru Franta, exprimindu-si preocuparea in special cu privire la soarta romilor din tara. Acestia sint, in opinia CERD, victime ale unei "cresteri (...) a violentelor cu caracter rasist". Denuntind ultimele repatrieri masive ale romilor in Bulgaria si Romania, fara "consimtamintul lor liber, deplin si clar", Comitetul a cerut expres Frantei sa "evite in special repatrierile colective". în acelasi timp, expertii au recunoscut ca problema este mai extinsa. "Problema (romilor) nu este doar o problema franceza, este o problema europeana", a subliniat Prosper, adaugind ca solutia trebuie sa fie, prin urmare una "europeana".


Franta: Dreptul la circulatie nu inseamna un drept neconditionat de sedere


Franta "respecta cu scrupulozitate legislatia europeana" si "angajamentele sale internationale" privind romii, a replicat Ministerul francez al Afacerilor Externe. "în privinta romilor, Franta respecta cu scrupulozitate legislatia europeana, precum si angajamentele sale internationale in privinta drepturilor omului" a afirmat Bernard Valero, purtatorul de cuvint al ministerului. Recunoscind ca romii romani si bulgari dispun, in calitate de cetateni ai Uniunii Europene, de "libertate de circulatie si de drept de sedere pe teritoriul statelor membre", el aminteste ca acest lucru nu le ofera "un drept neconditionat de sedere". El precizeaza ca mentinerea sederii este conditionata de "respectarea ordinii publice" si de "resurse suficiente" si ca "aprecierea acestor elemente rezulta dintr-o examinare particulara a fiecarei situatii individuale".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.