Internațional

Femeia din cauza careia englezii au pierdut in 1940 razboiul pentru Norvegia

Ziarul de Vrancea
27 aug 2010 664 vizualizări
Spioana a reusit sa fure planurile de invadare si sa le predea nazistilor n ea nu a fost gasita niciodata

O fosta balerina rusa devenita spioana nazista s-ar afla la originea esecului contraofensivei militare conduse de o forta franco-britanica in Norvegia in aprilie 1940, potrivit unor documente declasificate ieri de MI5, serviciile de informatii britanice. Marina Lee ar fi furat planurile de atac din cartierul general al fortei aliate insarcinate cu eliberarea acestei tari scandinavice, invadata de armata germana la 9 aprilie 1940. Ea le-ar fi transmis apoi germanilor, care au reusit astfel sa ii infringa pe aliati, potrivit documentelor transmise Arhivelor nationale.

Cautata de MI5 timp de mai multi ani dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, aceasta femeie nu a fost gasita niciodata, iar acuzatiile impotriva sa nu au fost confirmate, se arata in documentele declasificate. Responsabilitatea pe care a avut-o Marina Lee in infringerea aliata a fost stabilita in 1942, in urma confidentelor unui agent german, Von Finckenstein, pe care le-a facut unui alt spion nazist, care ulterior s-a predat, Gerth Van Wijk. Ambii au fost incarcerati intr-un centru de interogare din Londra. Finckenstein a precizat ca Marina Lee era o femeie maritata, nascuta in Rusia sub numele de Marina Aleksievna. Balerina in tara sa de origine, ea a condus apoi o scoala de dans la Oslo.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.