Internațional

Primele celule hepatice create de om

Ziarul de Vrancea
27 aug 2010 514 vizualizări
Ele provin din celule susa prelevate din piele n succesul e cu atit mai mare cu cit celulele ficatului nu pot fi cultivate in laborator

Cercetatorii britanici au obtinut primele celule hepatice umane bolnave provenind din celule susa prelevate din piele. Este o premiera in domeniul medical ce demonstreaza faptul ca astfel de celule pot fi utilizate ca model de cercetare. în masura in care celulele ficatului, numite hepatocite, nu pot fi cultivate in laborator, efectuarea de cercetari asupra maladiilor hepatice este o sarcina extrem de dificila, au explicat autorii studiului, publicat in revista americana The Journal of Clinical Investigation. Prin reproducerea celulelor organului afectat, cercetatorii pot nu doar sa determine cu precizie ceea ce se intimpla in celula bolnava, ci si sa testeze eficienta unor noi terapii pentru maladia in cauza. Medicii spera ca aceasta tehnica genetica sa conduca in viitorul apropiat la punerea la punct a unor tratamente directionate si personalizate. O astfel de terapie celulara va permite, totodata, dupa ce celulele bolnave vor fi insanatosite, transplantarea acestora in ficatul pacientilor. Majoritatea oamenilor de stiinta considera ca cercetarile efectuate pe celule susa embrionare umane sint de neevitat, deoarece acestea detin capacitatea de a se transforma in orice tip de celula din organism. "Tinind cont de penuria de donatori de organe - de ficat, in acest caz -, dezvoltarea unor alternative este urgenta", considera medicul Tamir Rashid, de la Universitatea Cambridge, unul dintre autorii studiului. Maladiile hepatice reprezinta a cincea cauza de deces in tarile dezvoltate, iar rata de mortalitate provocata de aceste boli este in crestere.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.