Internațional

Banuiala confirmata

Ziarul de Vrancea
25 aug 2010 468 vizualizări
Nicotina este asociata pentru prima oara în mod oficial cu cancerul mamar

Nicotina, substanta care ii face pe oameni sa devina dependenti de fumat, poate provoca, totodata, aparitia unor tumori canceroase, fiind pentru prima oara in istorie cind aceasta a fost inclusa pe lista substantelor chimice din tigari care pot cauza cancerul mamar. Aceasta descoperire, publicata in The Journal of the National Cancer Institute, ar putea reprezenta o lovitura grea pentru companiile de produse pe baza de nicotina create pentru a-i ajuta pe fumatori sa renunte la acest viciu. Tigarile obisnuite contin cel putin 60 de substante cauzatoare de cancer, printre care monoxidul de carbon, gudronul si arsenicul, insa, pina la aceasta descoperire, nicotina nu se afla pe aceasta lista.

Cercetatorii de la Taipei Medical University au analizat atit celule canceroase mamare, cit si celule sanatoase, pentru a verifica daca nicotina declanseaza procesul de crestere a tumorilor la nivel celular. Studiul, coordonat de medicul Yuan-Soon Ho, a demonstrat faptul ca celulele mamare sanatoase, atunci cind au fost tratate cu nicotina in laborator, au inceput sa prezinte caracteristici ale cancerului. Prin reducerea concentratiei de nicotina, ritmul de crestere al tumorilor a scazut.

Descoperirea ar putea avea un impact negativ asupra companiilor producatoare de guma de mestecat cu nicotina, plasturi cu nicotina si tigari electronice, promovate sub titulatura de "alternative sanatoase" pentru fumatori. Autorii studiului au declarat ca acesta a fost realizat pe citeva sute de paciente asiatice si ca, in viitor, sint necesare studii suplimentare in acest sens, realizate la scara mai mare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.