Internațional

Politia din Filipine, pusa la zid pentru esecul eliberarii ostaticilor

Ziarul de Vrancea
25 aug 2010 502 vizualizări
Dupa atacul soldat cu opt morti, politistii admit ca au facut erori "evidente" n asaltul asupra autobuzului in care se aflau sechestrati turistii a fost urmarit de atacator in direct, pe televizoarele din interior

Politia filipineza a recunoscut ca a comis erori "evidente" in felul in care a gestionat luarea de ostatici de luni de la Manila, incheiata cu moartea a opt turisti din Hong Kong. Politia a luat cu asalt luni seara autocarul in care aproximativ 15 persoane erau tinute ostatice, incepind din dimineata aceleiasi zile, de un fost politist filipinez, care a fost in final ucis. Opt turisti din Hong Kong au fost omoriti si un altul a fost grav ranit. Patru pasageri au reusit sa iasa din autocar.

Timp de o ora, fortele speciale au tras in directia autocarului si au spart ferestrele cu lovituri de baros, dar nu au putut intra in vehicul, barbatul inarmat folosindu-si ostaticii ca niste "scuturi umane", potrivit politiei. în final au fost folosite gaze lacrimogene, iar un lunetist l-a ucis pe atacator, impuscindu-l in cap. însa, intre timp, opt ostatici au fost ucisi.

Presedintele filipinez, Benigno Aquino, a recunoscut faptul ca tragedia a pus in lumina lacunele politiei filipineze in astfel de situatii. "Tragedia este rezultatul a numerosi factori. în mod evident, trebuie sa ne perfectionam". Aquino a adus in discutie rolul presei, autorul luarii de ostatici putindu-se exprima la un post de radio si putind urmari evenimentele difuzate in direct la postul national de televiziune pe ecranele TV ale autocarului, fiind astfel informat in legatura cu interventia politiei. Dar presedintele a apreciat justificat faptul ca s-a asteptat timp de zece ore inainte de atac, politia crezind ca putea negocia cu atacatorul, care a eliberat pina la sfirsitul zilei noua persoane.


China protesteaza


Autoritatile din Hong Kong si familiile victimelor s-au declarat profund dezamagite sau furioase. "Cerem ca autoritatile filipineze sa conduca o ancheta completa asupra incidentului si sa ne dea socoteala cit mai repede posibil", a declarat seful Executivului din Hong Kong, Donald Tsang. Ambasada Chinei de la Manila a anuntat ca "Guvernul chinez condamna puternic atrocitatile comise de autorul luarii de ostatici", facind in acelasi timp presiuni asupra autoritatilor filipineze sa "asigure securitatea cetatenilor chinezi".

La Hong Kong, unde drapele erau coborite in berna si unde Bursa a pastrat un minut de reculegere, presa s-a aratat virulenta. "Numerosi politisti au incercat in zadar sa patrunda in autobuz timp de aproape o jumatate de ora. Nivelul lor profesional dezolant si lipsa de planificare stirnesc minie si tristete", noteaza Hong Kong Economic Journal.

Premiat in 1986 pentru ca s-a numarat printre cei mai buni zece ofiteri de politie din Filipine, autorul luarii de ostatici, Rolando Mendoza, in virsta de 55 de ani, a fost dat afara din politie in 2008, fiind acuzat de furt, extorsiune si infractiuni legate de droguri.


Incredibil: Mii de soferi, blocati de zece zile in trafic pe o autostrada din China


Mii de soferi sint blocati in trafic, de zece zile, pe o autostrada din China, formind coloane de masini care se intind pe aproape 100 de kilometri, relateaza cotidianul american Wall Street Journal. Circulatia a inceput sa se blocheze la 14 august, in provincia chineza Heibei, pe o autostrada importanta spre Beijing, din cauza unor lucrari de infrastructura rutiera. Situatia s-a inrautatit dupa ce mai multe vehicule s-au ciocnit intre ele, iar altele s-au defectat. Potrivit unor oficiali, blocajul rutier ar putea continua timp de o luna, pe parcursul desfasurarii lucrarilor de constructie.

Autostrada, de o importanta vitala pentru transportul de carbune, alimente si alte produse dinspre Tibet spre Beijing, a devenit tot mai expusa blocajelor rutiere masive, in conditiile unei cresteri continue a consumului in capitala populata de peste 20 de milioane de persoane. Numarul tot mai mare de camioane de mare tonaj deterioreaza drumurile, ele necesitind astfel lucrari de intretinere care incetinesc traficul.

Extrema ingreunare a circulatiei pe aceasta autostrada din China ar fi generat chiar propria economie, comerciantii vinzind soferilor blocati in trafic alimente, apa si alte bunuri de stricta necesitate la preturi foarte mari.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.