Internațional

Franta a trimis in Bulgaria etnici turci, nu tigani

Ziarul de Vrancea
23 aug 2010 1691 vizualizări
Autoritatile bulgare considera "normala" expulzarea romilor n la polul opus se afla insusi Papa, care a cerut francezilor toleranta fata de oameni, indiferent de originea lor

Ambasadorul Bulgariei la Paris, Marin Raikov, a cerut ieri "sa nu se dramatizeze" expulzarea de catre Franta a unui "numar limitat" de romi bulgari, aflati in situatie ilegala. "Nu consider acceptabila o dramatizare artificiala si fara fundament a unei practici perfect naturale. Nu este nimic mai normal ca o tara membra a Uniunii Europene, ca Franta, sa incerce sa impuna respectarea legilor, inclusiv a normelor europene", a declarat el la postul public de radio. Autoritatile bulgare, precum si presa, se abtin in general de la comentarii privind inasprirea politicii franceze referitoare la romii care au depasit termenul de sedere autorizat.


Deportarea nu e fortata


Primul grup de imigranti deportat de Franta in Bulgaria, vineri seara, a fost constituit din etnici turci, nu tigani, asa cum se prevedea initial. Franta a expulzat vineri 13 cetateni bulgari care locuiau ilegal pe teritoriul sau, afirmind ca acestia au depasit cele 90 de zile de sedere permise in mod legal. "In afara de incalcarea administrativa a perioadei de sedere, acesti oameni nu au comis nici o alta infractiune si nu exista nici un motiv sa le dezvaluim numele", au afirmat reprezentantii politiei.

Un al doilea grup de 11 persoane va ajunge in Bulgaria pe 25 august, iar alti noua sint programati sa plece din Franta la 10 septembrie. "Atita timp cit masurile nu includ deportarea fortata sau incalcarea drepturilor cetatenilor bulgari, facem tot ce putem pentru a coopera cu autoritatile franceze. Acestea sint masuri care s-au implementat si inainte", a declarat purtatoarea de cuvint a diplomatiei de la Sofia, Vessela Cerneva.

Deportarea tiganilor din Franta a debutat dupa ce presedintele Nicolas Sarkozy a solicitat luarea de masuri impotriva comunitatilor care locuiesc in tabere construite ilegal pe teritoriul francez. Oficialii de la Paris sustin ca tiganii, majoritatea provenind din Bulgaria si Romania, parasesc Franta "in mod voluntar", primind cite o compensatie, respectiv 300 de euro pentru adult si 100 de euro pentru copil. Circa 850 de persoane vor parasi Franta pina la sfirsitul lunii august.


Si italienii prind curaj


Ministrul de interne italian, Roberto Maroni, a anuntat ca va readuce in discutie problema expulzarii cetatenilor comunitari, deci si a romanilor, pe data de 6 septembrie, in cadrul intilnirii cu omologii sai din Uniunea Europeana. "In timpul discutiilor pe tema pachetului de legi cu privire la siguranta publica, Italia a propus deja la Bruxelles activarea procedurii de expulzare a comunitarilor. Pe atunci, comisarul Jacques Barrot, francez, s-a opus. El a sustinut ca singura sanctiune posibila este invitatia de a parasi teritoriul tarii respective, pentru a respecta principiul comunitar al proportionalitatii: ceea ce este destul de putin. Dar vom reveni in curind cu propunerea noastra, mai precis pe data de 6 septembrie, la intilnirea dintre ministrii de Interne ai Uniunii", a spus Maroni.

Intrebat in legatura cu bazele legale ale expulzarii cetatenilor comunitari, Maroni a mai precizat: "Acum a sosit momentul sa facem un pas inainte, adica sa avem posibilitatea sa expulzam si cetatenii comunitari, asa cum se intimpla in prezent doar cu cetatenii extra UE clandestini". Mai precis, propunerea ministrului italian este aceea de a expulza pe acei cetateni comunitari care "violeaza legea ce stabileste conditiile necesare pentru cine traieste intr-un alt stat membru: un venit minim, o locuinta si sa nu fie o povara pentru sistemul social al tarii respective".


Papa indeamna pelerinii francezi la toleranta fata de oameni


Papa Benedict al XVI-lea i-a indemnat, ieri, pe pelerinii francezi, la toleranta fata de oameni, indiferent de originea lor, dupa doar citeva zile de la expulzarea, de catre Guvernul francez, a peste 200 de romi, catre Romania si Bulgaria. "Textele liturgice ne spun ca toata lumea este chemata sa se mintuiasca. Aceasta este, in acelasi timp, o invitatie la a aprecia diversitatea umana legitima, asa cum Iisus a venit sa-i uneasca pe oamenii tuturor natiunilor si de toate limbile", a spus Papa, dupa rugaciunea Angelus, adresindu-se in special pelerinilor francofoni si studentilor veniti dintr-o parohie din Paris. Benedict al XVI-lea, care a facut aceste indemnuri la resedinta sa de vara, Castel Gandolfo, in apropiere de Roma, le-a cerut parintilor sa isi educe copiii in spiritul tolerantei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.