Internațional

Franta nu se agita degeaba

Ziarul de Vrancea
21 aug 2010 547 vizualizări
Strategia europeana pentru romi, misiune imposibila Verdictul apartine lui Leonard Orban, consilier prezidential pentru afaceri europene

O strategie europeana pentru romi nu este posibila in momentul de fata, pentru ca nu exista competente la nivel comunitar, sustine consilierul prezidential pentru afaceri europene, Leonard Orban, care sugereaza insa ca presiunile pentru realizarea unei astfel de strategii trebuie sa continue.

"Sa va dau un exemplu: acel fond social european, care presupune sume importante de bani, aflate la disponibilitatea statelor membre. Modul in care acesti bani sint alocati, de exemplu, daca sint alocati pentru programe de integrare sociala a romilor, asta este o decizie nationala, nu este o decizie a Comisiei Europene. Este clar ca, daca nici macar asupra fondurilor comunitare nu poti decide cum sa aloci acesti bani, e clar ca e foarte complicat sa existe o strategie la nivel european", a explicat Leonard Orban intr-un interviu la RFI.

El apreciaza ca Bruxelles-ul ar putea sa aduca o coordonare a strategiilor nationale. "Ce poate sa faca palierul european este sa aduca o coordonare a eforturilor si sa sprijine, sa creeze o anumita sinergie a eforturilor facute la nivel national si local, precizeaza consilierul prezidential, Leonard Orban. Au fost solicitari adresate Comisiei Europene, de elaborare a unei strategii europene in domeniu, iar Comisia Europeana nu s-a angajat la asa ceva. Argumentele pentru care Comisia Europeana nu s-a angajat la un asemenea demers sunt ca in momentul de fata nu exista competente la nivel comunitar, care sa permita elaborarea unei asemenea strategii, o strategie care presupune existenta unor instrumente, unor competente la nivel comunitar", spune consilierul prezidential.

El a mai spus ca, in opinia sa, este necesar ca fiecare stat membru sa aloce si sa faca un efort pentru integrarea sociala a persoanelor apartinind etniei rome.


Tensiuni intre Romania si Franta


Totodata, Leonard Orban a apreciat ca relatiile dintre Romania si Franta sint deja tensionate si ca spera sa se detensioneze in perioada urmatoare. Oficialul roman militeaza pentru colaborare si nu pentru confruntare, referindu-se la repetatele luari de pozitie ale secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche. El propune un dialog mai intens intre Bucuresti si Paris.

Consilierul prezidential apreciaza ca masura repatrierii nu va rezolva problema romilor, pe termen lung. "Repatrierea romilor e doar o masura pe termen scurt si efectele nu vor fi foarte benefice. Problema principala, cea a integrarii persoanelor apartinind acestei etnii nu va fi rezolvata", crede Leonard Orban.

Citeva zeci de romi au fost repatriati, joi, din Franta in Romania. Ei au primit cite 300 de euro de adult si 100 de euro pentru fiecare copil. Multi dintre romi au declarat ca se vor intoarce in Franta.


Romii au un singur deputat in Parlamentul Romaniei, desi sint la fel de numerosi ca maghiarii


Tensiunile create de expulzarea din Franta a unor romi demonstreaza lipsa unor mecanisme de definire a intereselor acestei comunitati, reprezentarea lor politica este un dezastru, iar la guvern problemele lor au fost plasate la un nivel modest, noteaza pe blogul sau, europarlamentarul PDL Cristian Preda. El arata ca, desi la ultimul recensamint, din 2002, erau de circa trei ori mai putini decit maghiarii, estimarile sociologilor vorbesc de o populatie perfect comparabila ca dimensiune, daca nu chiar mai mare decit cea maghiara.

"Daca maghiarii au in medie 7% din deputati si senatori, ca si o lunga prezenta in guvernele de dupa 1996, romii sint reprezentati de un singur deputat in Camera inferioara, ca alte 17 minoritati, unele dintre ele minuscule. La guvern, problemele lor au fost plasate la un nivel modest", sustine europarlamentarul PDL.

în opinia lui Preda, "reprezentarea politica de proasta calitate e un factor rareori luat in calcul atunci cind vine vorba despre rezolvarea problemelor din comunitatile rome". "Partidele mari recita fraze care suna mai bine sau mai rau, cu speranta ca, in preajma alegerilor, atunci cind merg la cumparat voturi, romii mai sint dispusi la negocieri. Energia si inteligenta multor ONG-uri nu pot acoperi deficitul de reprezentare politica", afirma Cristian Preda.

Potrivit europarlamentarului PDL, este o certitudine ca, pe viitor, lipsa de organizare politica si intoleranta, tot mai puternica, inclusiv in rindul romilor, vor spori migratia.


Franta "nu are de primit lectii" in ceea ce priveste politica sa de expulzare a tiganilor


Franta, criticata in strainatate pentru politica sa de expulzare a romilor, "nu are de primit lectii", a declarat ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson. "Franta este tara europeana cea mai respectuoasa in materie de drepturile strainilor si mai ales ale strainilor aflati in situatie ilegala, sau - ca sa fim mai modesti - una dintre tarile cele mai respectuoase, prin urmare nu avem de primit lectii", a afirmat ministrul, intervievat la postul de televiziune France 2, la Washington. "Am acordat anul trecut 170.000 de permise de sedere pe termen lung. Am devenit a doua tara din lume, dupa Statele Unite, in ceea ce priveste azilul, am depasit Canada. Deci, Franta aduce o contributie semnificativa la reducerea saraciei mondiale", a continuat Besson.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.