Internațional

Opt marinari iranieni salvati de echipajul unui portavion american

Ziarul de Vrancea
21 aug 2010 573 vizualizări
Echipajul portavionului american USS Harry S. Truman a salvat opt marinari iranieni din Marea Arabiei, transmite CNN

Iranienii se aflau la bordul unei ambarcatiuni care a luat foc. Comandamentul general al Flotei a 5-a americane, stationata in Bahrain, a precizat ca pilotul unui aparat F/A-18 a observat ambarcatiunea iraniana ce ardea la circa 80 de km de portavion. Oficialii militari americani au decis sa trimita imediat doua elicoptere pentru a ajuta la evacuarea iranienilor de pe vasul in flacari. Un membru al echipei americane de salvare a sarit in apa ca sa-i ajute pe marinarii aflati in dificultate. Marinarii iranieni au fost consultati de doctorii aflati la bordul portavionului american, care le-au oferit mincare si apa. Toti cei opt iranieni vor ramine la bordul USS Harry S. Truman pina cind autoritatile vor pune la punct detaliile intoarcerii lor "acasa in siguranta".


Avion neinmatriculat, folosit de contrabandistii de tigari, capturat in Republica Moldova


Un avion fara numere de inmatriculare a fost localizat, in noaptea de joi spre vineri, pe teritoriul Republicii Moldova, presedintele interimar Mihai Ghimpu exprimindu-si banuiala ca acesta urma sa preia un transport de tigari de contrabanda. El a declarat ca a fost informat vineri dimineata despre prezenta avionului in zona raionului Brinceni. Ghimpu a adaugat ca, potrivit localnicilor, aparatul ar fi venit din Ucraina, insa autoritatile nu au reusit sa-l localizeze si pe pilot. Serviciul de Informatii si Securitate moldovean (SIS) a declansat o ancheta pentru a stabili conditiile in care ajuns avionul in Republica Moldova, insa Ghimpu a afirmat ca in trecut au mai fost inregistrate cazuri similare.


Traficant rus de arme extradat in SUA. E o decizie motivata politic, sustin rusii


O Curte de apel thailandeza a acceptat solicitarea autoritatilor americane de extradare a celebrului traficant de arme rus Viktor Bout, supranumit "negustorul mortii", dupa mai mult de doi ani de proceduri. Bout, fost ofiter in Fortele aeriene sovietice, care l-ar fi inspirat pe personajul intruchipat de Nicolas Cage in filmul "Lord of war" este detinut din martie 2008 la Bangkok, dar un tribunal a respins in prima instanta cererea de extradare. "Curtea a decis mentinerea lui in detentie pentru a fi extradat in Statele Unite", a declarat judecatorul Jitakorn Patanasiri, adaugind ca procedura urmeaza sa dureze mai putin de trei luni. "Dosarul nu este politic, este penal", a adaugat magistratul. Bout, in virsta de 43 de ani, a fost arestat intr-un hotel din capitala thailandeza, dupa ce s-a intilnit cu agenti americani care s-au dat drept reprezentanti ai FARC (gherila columbiana) ce doreau sa cumpere arme. Washingtonul nu a incetat de atunci sa faca presiuni asupra aliatului sau asiatic pentru a obtine extradarea lui Bout. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca hotarirea autoritatilor thailandeze de extradare catre Statele Unite a traficantului rus de arme este o hotarire politica si a adaugat ca va incerca sa obtina repatrierea lui.


Moscova linisteste spiritele in cazul centralei nucleare iraniene. Americanii ii linistesc pe israelieni


Moscova exclude orice posibilitate de utilizare in alte scopuri decit civile a combustibilului nuclear folosit la centrala iraniana de la Bushehr, construita de specialisti rusi, a anuntat serviciul de presa al Ministerului rus al Afacerilor Externe. "Centrala Bushehr este unica din punctul de vedere al respectarii regimului neproliferarii nucleare. Pe durata exploatarii instalatiei, Rusia va livra combustibil (nuclear), care va fi restituit, in mod obligatoriu, dupa iradiere. Procesul va fi controlat de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), lucru care exclude orice posibilitate de utilizare in alte scopuri decit civile a combustibilului nuclear", a anuntat serviciul de presa. Punerea in functiune a centralei nucleare de la Bushehr este prevazuta pentru simbata. Intre timp, Administratia SUA a convins Israelul ca Iranul ar avea nevoie de cel putin un an pentru a obtine o arma nucleara, reducind sansele un atac preventiv israelian impotriva instalatiilor nucleare iraniene in urmatorul an, relateaza The New York Times.


Tintarii fac victime in Grecia


Opt persoane au murit in Grecia din cauza infectiei cu virusul West Nile, transmis de tintari. Vineri, Centrul de control si prevenire a bolilor (KEELPNO) a anuntat ca numarul persoanelor infectate a ajuns la 92, dintre care 15 au fost diagnosticate joi. Directorul KEELPNO a avertizat ca epidemia va continua pina la sfirsitul lui septembrie. Pina atunci, intre cinci si zece cazuri ar putea fi diagnosticate zilnic, a precizat el. Ministerul grec al Sanatatii a anuntat intensificarea luptei impotriva tintarilor, purtatori ai virusului West Nile. De asemenea, acesta va incepe si o campanie de constientizare a publicului. Virusul s-a raspindit in regiunea oraselor Larisa si Salonic, in apropierea lacurilor si riurilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.