Internațional

Izgonirea tiganilor

Ziarul de Vrancea
20 aug 2010 748 vizualizări
Citeva sute de romi s-au lasat convinsi sa revina in Romănia cu 300 de euro primiti cadou de la statul francez n "Exista si o responsabilitate din partea noastra", afirma presedintele Traian Basescu n "Reactia Bucurestiului este palida si neconvingatoare", sustine Mircea Geoana, fost ministru de Externe

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca intelege problemele pe care le creeaza taberele de romi in jurul oraselor franceze, adaugind ca Romania sustine fara rezerve dreptul oricarui cetatean roman de a circula liber in interiorul UE. El a pledat totodata pentru detasarea unor politisti romani in Franta.

"Intelegem pozitia Guvernului Frantei. în acelasi timp, sustinem fara rezerve dreptul oricarui cetatean roman de a circula liber in interiorul UE. în ceea ce priveste insa pozitia Parisului, exista si o responsabilitate a noastra. Daca va aduceti aminte, probleme de acelasi gen am avut cu Italia si am reusit sa le rezolvam eficient dupa ce un numar important de politisti au fost detasati in Italia. Acelasi lucru va trebui sa il facem si in Franta. Solicitarea Guvernului francez a venit", a spus seful statului.

în acelasi timp, Traian Basescu a reamintit ca Romania a solicitat inca din 2008 realizarea unui program de integrare a romilor la nivel european. O decizie in acest sens a fost adoptata de catre Consiliul European, iar Comisia Europeana a avut sarcina ca pina la Consiliul de primavara din 2009 sa prezinte un program in acest sens, a completat seful statului.

El a insistat ca obiectivul nu trebuie sa fie asimilarea romilor, deoarece toti cetatenii europeni au dreptul la pastrarea culturii si obiceiurilor lor.

Primii cetateni romani de etnie roma din cei 371 "repatriati" de statul francez au sosit ieri la Bucuresti, in cadrul unei actiuni initiate de Franta de desfiintare a 51 de tabere ilegale de romi de pe teritoriul acestei tari.


Geoana: Romania a reactionat "palid", "timid" si "neconvingator"


Reactia Romaniei in cazul tiganilor din Franta este "palida", "timida" si "neconvingatoare", a declarat intr-un interviu pentru RFI Romania presedintele Senatului, Mircea Geoana, fost ministru de Externe. "Nu vorbesc aici de declaratiile publice, pentru ca intre prieteni - iar Romania si Franta sint prieteni vechi, de nadejde - cred ca acest subiect ar fi trebuit sa faca obiectul unei conversatii la nivelul cel mai inalt, intre presedintii celor doua tari, intre sefii diplomatiilor, intre ministrii Muncii, ministrii de Interne. Daca este o problema de criza - si Franta pare sa fi declarat acest subiect o problema de criza - cred ca ar fi trebuit sa fie activate celule de criza, la nivelul celor doua Guverne. Cred ca reactia Bucurestiului este palida si neconvingatoare", considera Mircea Geoana.

Presedintele Senatului crede ca repatrierea tiganilor din Franta este o rezolvare superficiala a problemei. In plus, spune el, Parisul abordeaza problema intr-o maniera "mai musculara". "Cred ca repatrierile nu rezolva decit superficial o problema, care este reala, pe care nu avem voie sa o subestimam sau ignoram. Cred ca aceasta maniera mai musculara, pe care autoritatile franceze incearca s-o aplice in general pe acest subiect are si o importanta componenta de politica interna franceza. Acest lucru este indubitabil", sustine fostul ministru de Externe. Mircea Geoana mai afirma ca si Romania trebuie sa se implice in integrarea tiganilor in societate.

Transportul de ieri au readus in tara 93 de tigani care au acceptat de buna voie sa revina in tara. In total, pina pe 26 august, vor reveni in Romania, din Franta, 412 tigani, in contextul in care autoritatile franceze sint criticate pentru politica lor.


Cum se asigura francezii ca un tigan nu primeste de doua ori indemnizatia de repatriere


Autoritatile franceze vor folosi de la 1 septembrie o tehnologie speciala de detectare a tiganilor care au primit deja ajutorul de repatriere (300 de euro pentru un adult sau 100 de euro pentru un copil), relateaza Le Figaro. Tehnologia numita Oscar se bazeaza pe amprentarea tiganilor si are ca scop impiedicarea curselor du-te-vino intre Romania si Franta cu scopul precis al obtinerii ajutoarelor. Autoritatile franceze au insa o problema: daca cetateanul strain interpelat de Politie nu vrea sa se lase amprentat de buna-voie, el nu poate fi constrins decit printr-un eventual verdict judecatoresc. Adica politistii francezi nu au voie sa forteze un tigan pentru a-i lua amprentele.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.