Internațional

Ministerul rus de Externe promite o replica la expulzarea unui diplomat al sau din Romănia

Ziarul de Vrancea
19 aug 2010 499 vizualizări
A fost un gest neprietenesc, arata un comunicat de la Moscova n televiziunea rusa explica ce anume intereseaza spionajul romănesc: trupele rusesti stationate in Transnistria

Ministerul rus de Externe a apreciat ca expulzarea unui diplomat rus din Romania este un gest neprietenesc si a declarat ca isi rezerva dreptul de a lua masuri ca raspuns la aceasta decizie. MAE rus a precizat ca a transmis un protest partii romane, "care va purta intreaga responsabilitate pentru posibilele consecinte". Expulzarea diplomatului rus a fost decisa ca o consecinta a unei masuri similare care a survenit unui anunt facut luni de Serviciul Federal de Securitate rus, potrivit caruia un diplomat roman, retinut pentru spionaj, a fost declarat persona non grata si avind la dispozitie 48 de ore (care au expirat aseara, n.r.) pentru a parasi tara.

"Regretam ca, in loc sa faca eforturi pentru a inlatura aspectele negative din relatiile ruso-romane, Bucurestiul demonstreaza inca o data nepasare in ceea ce priveste misiunea urgenta de a le corecta", se arata in comunicatul MAE rus. "Partea rusa respinge categoric o astfel de abordare distructiva, care contravine intereselor de dezvoltare a parteneriatului intre tarile noastre, asa cum indemnam mereu partea romana", adauga documentul. "Spre deosebire de secretarul I al ambasadei romane la Moscova, surprins in flagrant delict avind asupra sa materiale si echipamente de spionaj, care ii demonstrau deplin activitatile ilegale, diplomatul rus nu a fost implicat in nici un fel de activitati care sa justifice o astfel de decizie. Luate impreuna, acestea inseamna inveninarea intentionata a atmosferei in relatiile ruso-romane. Am avertizat Bucurestiul asupra unor astfel de actiuni, dar, aparent, acolo nu a prevalat bunul-simt", precizeaza comunicatul MAE rus.


Rusii cred ca spionajul romanesc este interesat doar de Armata a 14-a


Televiziunea publica rusa a afirmat ca serviciile speciale romanesti pot fi interesate in Rusia de o singura tema, respectiv prezenta trupelor ruse in Transnistria, intr-un reportaj difuzat dupa ce un diplomat roman din Moscova a fost acuzat de spionaj, relateaza Europa Libera, in pagina online. într-un reportaj despre retinerea diplomatului roman, televiziunea publica rusa Rosiya 1 a afirmat ca serviciile speciale romanesti pot fi interesate in Rusia numai de o singura tema, respectiv prezenta trupelor ruse de mentinere a pacii in Transnistria (mai cunoscute sub numele de Armata a 14-a), fata de care Bucurestiul si-a exprimat deschis nemultumirea. în reportajul difuzat alaltaieri, Rosiya 1 mai sustine ca dupa desfiintarea fostei Securitati a lui Nicolae Ceausescu, Romania i-a concediat pe vechii agenti ai serviciilor de informatii, iar noul spionaj romanesc a incetat sa-si mai stabileasca obiective la scara mondiala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.