Internațional

Moscova cauta aliati politici în Republica Moldova, înainte de referendum si alegeri

Ziarul de Vrancea
18 aug 2010 555 vizualizări
Rusii incearca sa-i apropie pe comunisti si pe democratii fostului lider al Parlamentului moldovenesc

Moscova incurajeaza, in prezent, formarea unei noi coalitii politice, alcatuita din Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, si Partidul Comunistilor, condus de Vladimir Voronin, apreciaza Jamestown Foundation, intr-un comentariu publicat pe site-ul sau.

Voronin a intreprins, la inceputul lui august, o vizita la Moscova, unde s-a intalnit cu seful administratiei prezidentiale ruse, Serghei Nariskin, dar si cu alti oficiali. Potrivit Interfax, administratia prezidentiala rusa a anuntat vizita, dar nu a spus nimic despre continutul discutiilor.

Moscova propune o coalitie a acestor doua partide, in termeni de egalitate, cu acelasi numar de candidati si pe lista comuna. Avind in vedere pozitia buna ocupata de comunisti in sondaje, dar si scorul bun inregistrat personal de Lupu, care se claseaza pe locul secund, dupa Voronin, in pofida lipsei resurselor, subliniaza institutia, Moscova pare ca se asteapta ca aceste doua partide sa formeze o majoritate parlamentara, in cadrul referedumului de la 5 septembrie, capabila sa cistige alegerile ulterioare.

Nariskin este coordonatorul politicii Moscovei fata de Chisinau, potrivit Jamestown Foundation, care afirma ca Moscova vrea sa impuna la putere un nou Guvern moldovean, cu scopul de a obtine cele patru obiective majore urmarite de Rusia in Republica Moldova.

Repozitionarea actualei orientari europene a Chisinaului, cu un vector indreptat spre Europa si unul spre Rusia, obligarea Chisinaului sa accepte de facto, chiar si doar formal, stationarea trupelor ruse pe teritoriul moldovean, acceptarea preconditiilor ruse ("neutralitatea" moldoveana si "garantiile" ruse) in cadrul negocierilor pentru solutionarea conflictului din Transnistria si scoaterea elementelor romanesti din Guvern si inlocuirea lor cu unele rusesti, sint cele patru obiective majore ale Moscovei, in opinia Jamestown Foundation.

Kremlinul a adoptat acest scenariu dupa ce, initial, avea de ales intre premierul Vlad Filat si Marian Lupu. însa Moscova a renuntat la Filat, in iulie, poate chiar anterior, aratind public acest lucru, prin respingerea incercarilor acestuia de a negocia deschiderea pietei ruse pentru vinurile moldovenesti. în pofida faptului ca Filat a promis solutionarea acestei probleme, Moscova a raspuns printr-o serie de "declaratii insultatoare" ale sefului Agentiei ruse pentru Protectia Consumatorului (RosPotrebNadzor), afirma Jamestown Foundation.

Aceasta atitudine fata de Filat pare sa-l opreasca pe premier, in contextul electoral din Republica Moldova, sa obtina voturi din partea electoratului de centru, obligindu-l, in schimb, sa actioneze impotriva actualului presedinte, Mihai Ghimpu, din cadrul Partidului Liberal, pentru a obtine voturile electoratului de centru-dreapta, de dreapta si celui favorabil Romaniei.

Jamestown Foundation afirma, insa, ca aceasta ar putea sa nu fie o hotarire definitiva a Moscovei. Oficialii rusi continua sa aiba intilniri cu toti liderii politici principali, cu exceptia lui Ghimpu, pe care-l izoleaza din cauza gestului sau simbolic de dezobedienta fata de Moscova.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.