Internațional

Prefer sa mor decit sa ma intorc in Romănia!

Ziarul de Vrancea
17 aug 2010 634 vizualizări
Un grup de tigani a blocat duminica un important pod rutier din apropiere de Bordeaux pentru a protesta fata de evacuarea lor dintr-o tabara ilegala. Aproximativ 250 de vehicule au blocat timp de cinci ore podul rutier, provocind cozi de pina la cinci kilometri pe autostrada A630, spre Paris, intr-o zi in care pentru francezi era sarbatoare nationala.

Tiganii alungati din taberele ilegale vor sa ramina in Franta


Dupa evacuarea a doua tabere, la Lattes si la Quatre-Seigneurs, din Montpellier, romii de pe malurile Lez-ului asteapta o expulzare iminenta, scrie in editia de ieri publicatia franceza Midi Libre, citata de Agerpres. "Prefer sa mor decit sa ma intorc in Romania!", spunea duminica plin de gravitate un rom de circa 50 de ani, din tabara de pe malurile riului Lez, chiar in fata primariei. "Pentru ca acolo nu putem fi bine ingrijiti, aici imi iau medicamente pe care acolo nu le gasesc. As fi deja mort in Romania", se plinge barbatul. Asociatiile de protectie a romilor din Montpellier au sosit si ele in tabere, gata sa se mobilizeze daca fortele de ordine intervin.

Saptamina trecuta, dupa evacuarea unor tabere in Lattes si Quatre-Seigneurs, prefectura a anuntat noi evacuari, indeosebi de pe malurile Lez-ului. "Unii se afla aici de sase ani, nu mai cunosc pe nimeni in Romania si aici nimeni nu i-a ajutat: de ce nu se ocupa primaria de ei? Sau macar sa fie dispusi la un dialog!", se intreaba un reprezentant al asociatiilor pentru romi.

Romii se declara gata sa lucreze, ar dori sa primeasca locuinte si stiu ca legea nu le permite sa ramina pe teritoriu francez daca nu-si pot justifica provenienta veniturilor. "Eu vreau sa lucrez! Si apoi, credem ca facem parte din comunitatea europeana. Sintem deceptionati de ceea ce se intimpla, dar imi voi lua lucrurile si voi pleca de aici, chiar daca nu am unde merge", spune un alt rom.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.