Internațional

Povestea omului invizibil este pe cale sa devina realitate

Ziarul de Vrancea
16 aug 2010 616 vizualizări
Italienii au conceput un material care deviaza anumite unde n aplicatiile sint nu neaparat de domeniul SF, ci mai ales in biomedicina

Oamenii de stiinta sint foarte aproape de a confectiona o "pelerina a invizibilitatii", potrivit unui studiu recent coordonat de fizicianul italian specializat in bioinginerie Fiorenzo Omenetto. Cercetatorii de la Tufts University din Boston, coordonati de Fiorenzo Omenetto, au conceput un material care va face ca obiectele pe care le acopera sa devina invizibile pentru ochiul uman. Materialul are in textura sa multe structuri microscopice, mai mici decit componentele undelor electromagnetice, asamblate intr-un asemenea mod incit reflecta undele luminoase in jurul lor, la fel cum pietrele deviaza apa in jurul lor.

Noul material are efect doar in cazul undelor terahertz, care sint mult mai lungi decit undele luminoase, insa Fiorenzo Omenetto considera ca acest concept va putea fi utilizat in viitorul apropiat si pentru a devia undele luminoase, singurele unde electromagnetice vizibile pentru ochiul uman. Oamenii de stiinta au inceput cu o bucata de matase naturala avind o suprafata de un centimetru patrat, in care au fost introduse 10.000 de piese rezonatoare din aur. în conditii normale, undele terahertz trec prin matase, insa noul material produce o anumita rezonanta atunci cind este expus la aceste unde.

Materialele care prezinta capacitatea de a devia undele electromagnetice, cunoscute sub numele de "metamateriale", exista deja de mai mult timp, insa elementul-cheie al noului material consta in componentele sale. "Noutatea acestui metamaterial este data de faptul ca e complet biocompatibil", a declarat Fiorenzo Omenetto. "Acest lucru inseamna ca el poate fi implantat direct in corpul uman, fara a cauza reactii alergice", a adaugat savantul italian.

Cercetatorii de la Tufts University au inserat acest material in tesutul muscular al unui porc de Guineea si au constatat ca materialul producea in continuare acea rezonanta specifica. Descoperirea va putea fi folosita in viitorul apropiat nu doar pentru a fabrica celebra "pelerina a invizibilitatii", ci si pentru alte aplicatii, mai ales in biomedicina.

"Un exemplu este fabricarea unui senzor de glucoza pentru diabetici", a declarat Omenetto. Materialul implantat va reactiona la modificarile concentratiei de glucoza din organism si ar putea fi folosit pentru a trimite, de exemplu, un mesaj de avertizare pe telefonul mobil al pacientului. "O alta idee ar fi sa folosim acest material pentru a face ca anumite organe interne sa devina «invizibile», permitindu-le astfel radiologilor sa vizualizeze mai bine anumite parti din organism care sint acoperite de aceste organe", a adaugat savantul italian.

Studiul a fost publicat in cel mai recent numar al revistei saptaminale Advanced Materials.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 9 ore, 21 minute, 13 secunde
Atentie la tradus: guineea pig= cobai
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.