Internațional

Controversa in Statele Unite: moschee ridicata linga Ground Zero

Ziarul de Vrancea
16 aug 2010 562 vizualizări
Proiectul, incuviintat de autoritatile locale, a stirnit reactii vehemente dupa ce insusi presedintele Obama a pledat in favoarea lui

Presedintele american Barack Obama a sustinut cu fermitate controversatele planuri pentru constructia unei moschei linga Ground Zero - fostul amplasament al World Trade Center - in New York, motivind ca dreptul la exprimare religioasa trebuie respectat. Obama a admis existenta unor "sensibilitati" cu privire la lucrarile de pe fostul amplasament al turnurilor gemene, pe care le respecta, insa a precizat ca musulmanii au acelasi drept sa isi practice religia "ca oricine altcineva in aceasta tara".

Constructia moscheii a provocat discutii aprinse peste Ocean. Familiile victimelor atacurilor din 2001 si conservatorii americani au criticat decizia si au afirmat ca moscheea va fi "o jignire" la adresa celor care au murit in timpul atentatelor. "Vreau sa fie clar, ca cetatean si ca presedinte, cred ca musulmanii au acelasi drept la a-si practica religia ca oricine altcineva in aceasta tara. Acest lucru include dreptul la constructia unui loc de rugaciune si un centru comunitar pe o proprietate privata in Manhattan, in acord cu legile locale. Aceasta este America, iar angajamentul nostru pentru libertatea religioasa trebuie sa fie de neclintit", a spus acesta Obama.

Comisia de protejare a monumentelor din metropola a aprobat recent demolarea unei cladiri din anul 1858 pentru constructia centrului Cordoba House, o cladire de zece etaje care va contine moscheea, un teatru, sala de sport si bazin. Sustinatorii proiectului, intre care se numara primarul Michael Bloomberg, afirma ca astfel se respecta libertatea de exprimare religioasa.


Sprijinul lui Obama, criticat in SUA


Este primul comentariu pe care presedintele american il face vizavi de acest proiect, Casa Alba sustinind pina acum ca este o problema care tine de autoritatile locale. Familiile victimelor din atentatele de la 11 septembrie 2001 s-au declarat "stupefiate" de declaratiile presedintelui american. Una dintre organizatiile familiilor victimelor atacurilor de la World Trade Center, soldate cu aproape 3.000 de victime, a apreciat ca, aparind acest proiect controversat, presedintele Obama a "ales sa declare drept perimate amintirile noastre despre 11 septembrie, iar caracterul sacru al zonei Ground Zero depasit".

Congresmenul republican Peter King l-a acuzat la rindul sau pe presedinte ca a "cedat in favoarea unei actiuni corecte din punct de vedere politic". Comunitatea musulmana "abuzeaza" de drepturile sale si "ofenseaza inutil" numeroase persoane cu acest proiect, a apreciat King. "Comunitatea musulmana da dovada de insensibilitate si de lipsa de compasiune dorind sa construiasca o moschee in apropiere de Ground Zero. Din nefericire, presedintele a cedat si a facut ceea ce era corect din punct de vedere politic", a adaugat King.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.