Internațional

Cubul Rubik poate fi rezolvat corect în cel mult 20 de mutari

Ziarul de Vrancea
14 aug 2010 615 vizualizări
Cei care au stabilit procedura nu au spus si cum se face asta, dar rezultatele studiului lor urmeaza sa fie facute publice

Cercetatorii au calculat toate combinatiile posibile ale cubului Rubik si au demonstrat ca o asamblare corecta a acestuia poate fi obtinuta in cel mult 20 de mutari, potrivit unui studiu publicat online. Acest studiu pune capat unei perioade de 30 de ani de cercetari care vizau gasirea celui mai mic numar posibil de mutari pentru a rezolva aceasta problema geometrica tridimensionala, compusa din 26 de cuburi mici, inventata in 1974 de maghiarul Erno Rubik.

"Orice combinatie a cubului poate fi rezolvata in 20 de mutari sau mai putin", a declarat Morley Davidson, de la Universitatea Kent din statul american Ohio, unul dintre principalii autori ai studiului, dupa ce a analizat miliardele de combinatii posibile ale celebrului cub.

Matematicianul american Morwen Thistlethwaite, de la Universitatea din Tennessee, a fost primul care a studiat aceasta problema matematica, demonstrind, in 1981, ca maximum 52 de mutari sint suficiente pentru a o rezolva. Dupa 11 ani, colegul sau olandez Hans Kloosterman a imbunatatit acest "scor", aducindu-l la 42 de mutari, iar in august 2008, americanii Tomas Rokicki si John Welborn l-au coborit pina la 22 de mutari.

Pentru a studia toate combinatiile posibile ale cubului Rubik, cercetatorii le-au organizat in 2,2 miliarde de grupuri, fiecare continind 20 de miliarde de combinatii. Morley Davidson a declarat ca ar fi fost "imposibil" sa incerce sa calculeze toate combinatiile din aceste grupuri. Pentru a depasi acest obstacol, cercetatorii au redus numarul lor, apelind la simetrie pentru a identifica combinatiile similare. Astfel, cercetatorii au redus acest numar la 56 de milioane de grupuri de cite 20 de miliarde de combinatii.

Rezultatele studiului pot fi consultate pe site-ul www.cube20.org si vor fi publicate in mai multe reviste stiintifice. Olandezul Erik Akkersdijk este persoana care detine recordul de viteza in ceea ce priveste asamblarea corecta a unui cub Rubik, reusind aceasta performanta in 7,08 secunde.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.